Bruk som legger ned kjøttproduksjon, selger eller avvikler melkeproduksjonen har beitemark som også avvikles. Dyra forsvinner fra gården og innmarksbeite blir stående ubrukt.

Første halvår i år har Landbruksdirektoratet mottatt 306 søknader på salg av melkekvoter. Bondelaget opplyser at nærmere 40 % av disse vil bli kjøpt av staten. Felles for alle salg er at dyra forlater gården, og beitemarka blir liggende ubrukt.

Beitemark er også landbruksjord. Når den blir stående ubrukt burde det vært stilt krav til at den blir omdisponert til annen produksjon.

Bygger man offentlig infrastruktur (veier) boliger eller annet over beitmarka blir det omtalt som om at landbruksjord bygges ned.

Ubrukt beitmark kan også betegnes som nedbygging av landbruksjord. Vi har den riktignok i «reserve», men det burde ikke være godt nok.

Jeg opplever at gresset på beitmarka blir slått og liggende igjen – ubenyttet.

Ved gjennomgang av 10 vilkårlige valgte landbrukseiendommer i Stjørdal, kan jeg summere flere hundre mål med beitmark som står ubrukt – det er betenkelig.

Etter en kjøretur i Trøndelag på nærmere 40 mil sist helg, observerer jeg store beiteområder som står ubrukt – dog uten å ha gjort nærmere undersøkelser om grunnen for at de stod urørt. Men, det er helt klart at betydelig arealer kalt landbruksareal står ubenyttet.

Noen vil påstå at det er vanskelig å dyrke beitmark – ulendt og bratt kan det være. Jeg var nordover i sommer, og der kunne jeg observere bratte skråninger som var dyrket og holdt i hevd. Og med den maskinparken man ser på bygda i disse dager, burde ikke bratte skråninger by på utfordringer.

Vi har i år opplevd at ekstremvær har utfordret avlinger på sør og Østlandet. Et innslag i kveldens søndagsrevy på NRK1 viste store avlingsskader i Sør-Europa som skyldes varmen. Krig i Europa har skapt utfordringer. - Matproduksjonen er under angrep av forhold vi ikke styrer.

Men det er ikke den eneste grunne til at nedlagte beiteområder burde fått nytt liv – all landbruksjord skal benyttes til matproduksjon - det er et ansvar landbruket har. Jeg vil tro at det større matproduksjon det er på gården, desto større inntekt.

Hvordan skal vi få landbruket til å dyrke all landbruksjord?

Må det større overføringer til fra staten – subsidier?

Burde det stilles krav til de som selger unna melkekvoter og eller avvikler kjøttproduksjonen at beitmarka skal dyrkes opp?

Landbruksdirektoratet og landbruksorganisasjonene burde snarest sette seg sammen og finne en løsning på dette i rekordfart. Vi kan ikke bruke flere år på å finne veien til økt matproduksjon og hvordan man kan benytte alt med betegnelsen landbruksjord til matproduksjon.

Et annet forhold de kan se på samtidig er alle gårdsbruk som ligger ubrukt, udyrket og ubebodd – noen har glemt sitt ansvar i konsesjonsbehandlingen om bo og driveplikt.

Et tredje forhold som burde vært under lupen i en rekordfart er hvordan man kan forenkle kravene til nydyrking. Det stilles store krav – kostbare krav (risikokapital), med usikkert utfall.

Jeg tror det er vanskelig at vi skal bli 100% selvhjulpet på matproduksjon i Norge, men med litt ekstra innsats, kan vi øke prosentsatsen noe.

Geir Falck Anderssen

Stjørdal Høyre