– Stjørdal er et stort tjenestested. Dette vil også bidra til rekruttering, sier Per Einar Hollum, som er distriktsleder i Trøndelag og Møre og Romsdal politidistrikter for Utrykningspolitiet (UP).

Hans distrikt får nå tilført tre nye UP-patruljer. Hver patrulje består av én bil og to tjenestemenn.

To av de nye patruljene blir lagt til Trøndelag, mens den tredje går til Møre og Romsdal.

– Dette er en justering av ressursene, en beslutning som er tatt ut i fra hvordan ulykkesbildet og infrastrukturen er. Det handler om å løse de kjerneoppgavene vi har, sier Hollum.

Den ene uniformerte patruljebilen blir stasjonert i kjelleren på Stjørdal lensmannskontor. Den andre «Trøndelags-bilen» skal stasjoneres i Orkdal.

– Krevende vegstandard

Oppgavene til en UP-patrulje er flere. De har fokus på fart, rus, adferd, kriminalitetsbekjempelse og beredskapsbistand.

Distriktsleder Per Einar Hollum varsler nå mer tilstedeværelse langs E14 mellom Stjørdal og Storlien.

– Det er en vegstrekning med høy trafikktetthet og en krevende vegstandard. Det er mange ulykker på strekningen. I tillegg skal vi også ha fokus på kriminalitetsbekjempelse på grensa. Vi vil være mer på E14 i tiden framover, forteller han og legger til at også E6 og fylkesveg 705 er prioriterte strekninger.

Stjørdal har også en sivil UP-patrulje. Hollum mener de nå er godt forspent på de oppgavene som skal gjennomføres. Han presiserer at UP-bilene skal bli brukt i hele politidistriktet.

Varsler om kontroller

Fart og rus er de viktigste risikofaktorene for trafikkulykker på vegene, ifølge Per Einar Hollum.

– Det viktigste for oss er å være synlige. Det ligger mye forebygging i å være på vegene, sier han.

Én av utfordringene politiet sliter med er at folk varsler om politikontroller. Det gjøres blant annet ved å blinke med lysene og legge ut innlegg på sosiale medier.

– Enkelte er mer redd for å bli tatt av politiet enn å bli rammet av en ulykke. De som varsler om politikontroller hjelper de som vil unngå politiet, og setter seg selv i fare. Hva hvis det er en ruskjører der ute som slipper unna? sier Hollum.

Supplement

Stjørdalslensmann Marit Helene Stigen forteller at det lokale politiet i Værnesregionen har kontrollert 3.190 kjøretøy så langt i år. Det har resultert i cirka 150 reaksjoner.

– UP er et supplement til det lokale politiet, sier Stigen og Hollum.

Stigen er godt fornøyd med at det nå er totalt to UP-patruljer som er stasjonert i Stjørdal, noe som kommer hele Værnesregionen til gode.

– Det blir en ekstra trygghet. Det har vært mange tragiske trafikkulykker siden jeg begynte som lensmann i Stjørdal, og lokalmiljøet blir preget. Det gjør et spesielt inntrykk når ungdommer helt meningsløst mister livet på vegene. Jeg er glad for at vi nå utvider samarbeidet med UP, understreker Marit Helene Stigen.