Fire år gamle Emma Kristine hadde litt ekstra vondt i magen et par dager før det ble konstatert at hun var smittet av tarmbakterien e.coli.

Det var i midten av juli at legene ved St. Olavs Hospital konstaterte at Emma Kristine Flønes (4), hadde fått den smittefarlige bakterien e.coli. I dag er hun smittefri, men må være hjemme med mamma noen dager til før hun får dra til barnehagen.

Blid og aktiv

Mamma Mari Sørforsli Foss, født og oppvokst på Stjørdal, reagerte ikke spesielt på at Emma hadde litt ekstra problemer med magen, men fulgte nok litt nøyere med fireåringen.

– Vi hadde nettopp kommet tilbake fra hytta på Hitra da Emma klaget på at hun hadde vondt i magen. Det er ikke så uvanlig at Emma har litt problemer med magen, så det var ikke noe spesielt at hun sa fra om det. Vi fulgte litt ekstra med, men i og med at hun var blid og aktiv som vanlig tenkte vi ikke på at det kunne være noe alvorlig. Men da hun et par dager senere fikk diare og vi oppdaget blod i avføringen ble vi urolige og kontaktet legevakta, som ville sjekke henne og ba oss komme med en gang. Etter at de hadde tatt noen prøver ble Emma overført til barneavdelingen på St. Olavs Hospital. Der ble det tatt røntgen og ultralyd, og først trodde de det kunne være blindtarmbetennelse. Men i og med at de ikke var sikre ble det tatt flere prøver, forklarer mamma Mari som må fortsatt må være hjemme med Emma noen dager før hun får dra tilbake til barnehagen.

Smittefri

– Vi kunne dra hjem fra sykehuset etter to dager for å vente på resultatene av prøvene. Da fikk vi svaret om at Emma var smittet av den skumle og smittsomme typen e.coli. Men så lenge allmenntilstanden var så bra, og hun var i fin form hele tiden var jeg aldri direkte redd. Dagen etter var vi tilbake på sykehuset hvor vi fikk god informasjon om hva dette var, og hvordan helsevesenet følger opp denne typen smitte, sier Mari Sørforsli Foss som er fornøyd med at legevakt og sykehus tok familien på alvor og har gitt dem god informasjon.

Likte ikke sprøytene

Selv om hun fortsatt i noen dager må være hjemme, og ikke får leke med de andre barna i barnehagen, tar hovedpersonen det hele med stor ro.

– Vi har ikke snakket så mye med henne om smitten, og hun har tatt situasjonen fint og hadde det ganske greit på sykehuset. Det eneste hun ikke har likt er å bli stukket med sprøyter av sykesøstrene. Både familiemedlemmer og venner i nabolaget som Emma har vært i kontakt med har avgitt prøver til Mattilsynet for å sjekke om de kan ha vært utsatt for smitte. Faren til Emma, Terje Flønes er allerede tilbake på nytt skift i Nordsjøen, forklarer Mari Sørforsli Foss.

Ett tilfelle

–De siste to årene har det vært ca. 50 smittetilfeller i året, mens det siste store utbruddet av e.coli-smitte var i 2009. Det trenger ikke være snakk om større utbrudd hver gang noen får e.coli-infeksjon, sier seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Line Vold til vg.nett.

Mattilsynet, som har ansvaret for å følge opp alle hendelser med smitte av e.coli, bekrefter at det har vært et tilfelle i Malvik, og at de oppdateres om et tilsvarende tilfelle i Nord-Trøndelag.

– Sammen med kommuneoverlegen i Malvik har Mattilsynet ansvaret for å følge opp og håndtere enkelttilfeller og utbrudd av smittefarlige bakterier. I dette tilfellet med et barn i Malvik dreier det seg om en sjelden sykdom, og de aller fleste blir helt friske av smitten. Vi har noen risikofaktorer som spesielle typer mat, urenset brønnvann og kontakt med dyr som kan gi smitte av e.coli. Det er noen tilfeller hvor vi kan ha helt klare mistanker om årsaken, men for det aktuelle tilfellet i Malvik har vi ingen konkrete mistanker til smittekilde, sier seniorinspektør ved Mattilsynet, Erik Wahl som mener Mattilsynet sammen med kommunen har gode rutiner for håndteringen når de mottar meldinger om e.colli-smitte.