Det skriver rådmann Henrik Vinje i hans versjon av den betente striden mellom ham selv og ordfører Kari Anita Furunes.

Rådmannens versjon har form av et brev som han har skrevet til kommunestyrets medlemmer før siste møte i Meråker kommunestyre.

Han oppsummerer brevet med å skrive at han opplever samarbeidet med ordføreren som uholdbart.

Press og trakassering

I det ni sider lange brevet beskriver rådmannen en situasjon som han mener har forverret seg stadig siden i fjor høst. Han skriver om det han opplever som press og trakassering, at han blir oversett, ikke får informasjon, og at han opplever at han og administrasjonen aldri gjør jobben sin «godt nok».

Han hevder videre at ordføreren viser liten vilje og forståelse for rollen som rådmann. Han opplever også at ordføreren er opptatt av å bruke makt. I brevet skriver han at inntrykket hans er at ordføreren er ute etter å «ta» ham, og å gjøre ting så vanskelig som mulig for rådmannen.

«Avhør»

Rådmannen underbygger opplevelsene sine med flere konkrete episoder. Han skriver at han i begynnelsen av mars i år ble innkalt til en såkalt relasjonssamtale med ordføreren og advokat Geir S. Winters fra KS (Kommunenes Sentralforbund). Under samtalen, som fant sted på ordførerens kontor, sa ordføreren omtrent ingen ting. Det var advokaten som førte ordet, skriver rådmannen.

Han skriver videre at han opplevde møtet nærmest som et avhør fra advokatens side. Han følte seg overkjørt, og han oppfattet samtalen som et press for å fratre stillingen sin. Han skriver at han har bedt om å få et referat fra møtet, men at han ikke har fått det.

Kort tid

Etter dette møtet ønsket ordføreren at rådmann og ordfører skulle ha ukentlige møter, noe også rådmannen var enig i. Ordføreren skrev saksliste foran hvert møte. Han skriver videre at problemet er at rådmannen har fått saklisten tilsendt svært kort tid før møtet, ofte like før møtestart. Han hevder at han flere ganger har bedt om å få agendaen tilsendt i god tid, slik at han visste hvilke tema de to skulle snakke om. Men ifølge rådmannen har han fått til svar at det ikke er aktuelt.

Rådmannen skriver at ordføreren skriver referat fra disse møtene, men at han selv har gitt opp å gi tilbakemelding, fordi hans ønsker om endringer i referatet ikke blir tatt hensyn til. «Jeg anerkjenner ikke referatene som en gjengivelse av det som blir tatt opp på møtene», skriver rådmannen i brevet sitt til kommunestyrets medlemmer.

Gruer seg

De ukentlige møtene mellom ordfører og rådmann har åpenbart ikke ført til økt forståelse mellom de to. Ifølge rådmannen vurderer han etter hvert nøye om han skal ta kontakt mellom de faste møtene. Han går ikke opp til ordførerens kontor uten at det er helt nødvendig, skriver han.

Terskelen for å ta kontakt med ordføreren har blitt høy. Rådmannen skriver at han gruer seg til å møte ordføreren. Han bruker ordet «fryktkultur» om forholdet mellom de to.

I den grad de to har kontakt, skjer det stort sett på e-post. Kontakten begrenser seg til det høyst nødvendige for å kunne gjennomføre møtene i formannskapet, skriver rådmannen.

«Hengt ut»

Konflikten ble allment kjent da Meråker formannskap torsdag 21. september behandlet en sak som hadde overskriften «Spørsmål knyttet til rådmannens arbeidsforhold». Saken hadde sin bakgrunn i konflikten som hadde bygd seg opp over tid.

20. september, dagen før formannskapets møte, var både rådmann og ordfører til stede på et møte i Værnesregionen. Underveis i dette møtet skriver rådmannen at han fikk oversendt et saksframlegg på e-post fra ordføreren. Rådmannen hevder at han ikke fikk noe forvarsel om at det ville komme et slikt saksframlegg, og han ble derfor svært overrasket.

I brevet reagerer han særlig på at saksframlegget er offentlig, tilgjengelig for alle. Han mener at det i høy grad inneholder personopplysninger, påstander og karakteristikker som han finner svært nedsettende.

«Jeg opplever dette som et sterkt ønske om å henge meg ut offentlig uten noen som helst mulighet til å forsvare meg», skriver han...Dette er ren trakassering og mobbing fra ordførerens side" skriver han.

Rollefordeling

Rådmann og ordfører er uenige om rollefordelingen seg imellom, blant annet om hvem som har ansvaret for saksbehandlingen. Rådmannen mener at dette ansvaret ifølge Kommuneloven hører under rådmannen. Men ifølge rådmannen mener ordføreren det motsatte – at loven tvert imot gir ordføreren rett til å skrive egne saksframlegg og å endre rådmannens saksframlegg. Han er kritisk til det han mener er urealistiske krav og forventninger. Han opplever kritikk fordi saker og utredninger går for tregt som svært uberettiget, uten vilje til å se krav og forventninger i sammenheng med kapasitet. «Jeg får inntrykk av at alt skal prioriteres samtidig», skriver rådmannen. Han peker også på at det har vært stor utskifting i staben, ikke minst innenfor tunge områder der en ny person trenger tid på å komme skikkelig inn i jobben.

«Overrådmann»

Summen av det hele er at rådmannen føler seg mobbet og trakassert, og at ordføreren hele tiden er ute etter å «ta» ham. Hun er opptatt av makt, av å bruke makten sin, og gjerne være «overrådmann». Oppsummert skriver Vinje at det psykososiale miljøet ikke er bra, og at han mener at samarbeidet med ordføreren er uholdbart.

Ingen kommentar

Verken ordfører Kari Anita Furunes eller rådmann Henrik Vinje vil kommentere den pågående striden.

Bladet tar bedt ordfører Kari Anita Furunes ta kontakt på telefon for å gi henne mulighet til å kommentere utsagn og påstander i brevet. Ordføreren svarer slik i en SMS-melding til Bladet:

«Ordføreren er en del av kommunestyret. Kommunestyret utgjør arbeidsgiver for rådmannen. Når det gjelder personalmessige forhold vil det være feil av arbeidsgiver å kommentere arbeidstaker», skriver hun.

Rådmannen ønsker heller ikke å utdype brevet han har skrevet.

– Jeg har ingen kommentarer til saken ut over det jeg har skrevet i brevet, sier rådmann Henrik Vinje.