Det er Maksim Gurov, talsmann for den russiske ambassaden i Norge, som i en epost til nyhetsbyrået AFP kommenterer utplasseringen av amerikanske marineinfanterister på Værnes.

– Stasjoneringen av rundt 330 soldater på Værnes vil helt sikkert ikke bidra til å forbedre sikkerheten i Nord-Europa, slår Gurov fast i eposten.

Forundret

Presseattaché Gurov har også tidligere sendt en epost til Adresseavisen der han skriver at han var forundret over planene om en amerikansk base i Norge.

– Basepolitikken sto seg til og med gjennom den kalde krigen og har vært en fordel for Norge som partner fremfor andre NATO-land, skrev han i en epost til avisen.

Styrken som skal plasseres på Værnes består av et kompani soldater, 150– 200 mann, forsterket med logistikkpersonell, sanitetspersonell, eget artilleri eller stridsvogner. På Værnes har den amerikanske styrken tilgang til store mengder amerikansk militærmateriell som er lagret i flere fjellagre i Trøndelag.

Symbolpolitikk

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener Russland først og fremst vil se på utplassering av styrkene som ren symbolpolitikk.

– 330 soldater er ingen stor avdeling. Fra russisk side tror jeg de ser på det som uheldig, men samtidig som ledd i en symbolpolitikk. Norge er et NATO-land, og NATO styrker beredskapen nær Russlands grenser, sier Bukkvoll til Adresseavisen.

I juli sa NATO at lignende rotasjonsstyrker skulle utplasseres i Polen og de baltiske statene.

Det er USA som har tatt initiativ til utplasseringen på Værnes i Nord-Trøndelag fra januar 2017. Det er snakk om en prøveordning, og ordningen skal evalueres i 2017.

Meningen er at styrkene skal trene og øve sammen med norske og eventuelt andre styrker på ulike steder i landet. (©NTB)