Tre kommunalt ansatte kvinner får sammen med ordfører og varaordfører vigselsmyndighet i Malvik fra 2018. Det er realiteten dersom rådmannen får det som han vil.

I sin innstilling foran mandagens formannskapsmøte oppnevnes Christine Elveland, Zhanna Kartum og Renate Eliassen som vigslere i Malvik kommune. Elveland er avdelingsleder for personal og stab, mens Kartum er rådgiver hos skatteoppkreveren. Eliassen er ansatt som saksbehandler ved FDV-kommunalteknikk.

Profesjonelle rammer

Alle tre er utdannede jurister og vurderes som godt egnet til oppgaven.

– Vi har lagt vekt på egnethet og kompetanse. Alle tre er dyktige og hyggelige personer. Vi ønsker å gi et signal om at vi har høy og god kompetanse på feltet som nå er delegert til kommunen. De som gifter seg hos oss skal oppleve profesjonelle rammer. I Malvik kommune skal borgerlige vigsler ha et godt omdømme, sier organisasjonssjef Randi Rasmussen til Bladet.

En ære

Trioen har sagt seg villig til å ta på seg oppdraget.

– Jeg ble spurt og takket ja. Det er en ære å få en slik forespørsel. Jeg er glad for at jeg ble valgt, men vet ikke grunnen, sier Zhanna Kartum til Bladet.

Christine Elveland og Renate Eliassen ønsker ikke å kommentere saken overfor Bladet før den er politisk behandlet.

For lite med to

Ordfører Ingrid Aune (Ap) og varaordfører Ole Herman Sveian (Sp) har vigselsmyndighet direkte i loven. Rådmannen mener imidlertid at det vil være lite med bare to borgerlige vigslere i en kommune på Malviks størrelse.

– Det finnes ingen statistikk som viser hvor mange brudepar fra Malvik som er viet hos sorenskriveren i Trondheim. Vi har fått oppgitt antall personer, men vet ikke om begge var fra Malvik og heller ikke hvor i landet vielsen fant sted. Ut fra antallet vil vi anslå at det kan dreie seg om mellom 20 og 30 vielser i året, heter det i innstillinga.

Flere politikere

Rådmannen peker på at det vil være vanskelig for ordfører og varaordfører å binde opp den tid som er nødvendig for at tilbudet skal oppleves som tilgjengelig nok.

– I tillegg vil det kunne være noen brudepar som ønsker å bli viet av en person som framstår som politisk nøytral. Rådmannen anbefaler derfor at det oppnevnes tre personer fra administrasjonen, skriver rådmannen i saksdokumentene.

Rådmannen ber også de folkevalgte vurdere om det bør oppnevnes flere politikere enn de som følger automatisk av loven.

Uklart om lokaler

Lokalene kommunene velger å bruke til vigsel skal gi en høytidelig og verdig ramme rundt seremonien. I Malvik vurderer rådmannen ulike lokaler som kan være aktuelle som vigselsrom.

– Siden tilbudet må være på plass allerede fra årsskiftet, må vi se på en midlertidig løsning først. Så kan vi eventuelt senere ta i bruk et lokale som innredes som permanent vigselsrom. Dersom det blir nødvendig med tilleggsbevilgning i forbindelse med dette vil kommunestyret få det fremmet som egen sak, skriver rådmannen.