Nå er selgerne av bolighuset dømt til å betale kjøperne 350.000 kroner. Husselgerne er også dømt til å betale 120.000 kroner til kjøperne i saksomkostninger.

Det handler om et eldre bolighus med tilbygg i Stjørdal som ble solgt i 2012. Salgssummen endte på 3,2 millioner kroner. Prisforlangende var 3,3 millioner.

Hus fra 1959

Bolighuset v ar opprinnelig oppført i 1959. I 2003 ble det oppført et tilbygg til huset som ligger i skrånende terreng og består av sokkeletasje, hovedplan og loftsetasje. Selgerne hadde eid huset i bare sju år.

Etter innflytting begynte de nye eierne å oppdage flere feil som de mente var mangler ved boligen. Dette handlet om det elektriske anlegget i huset, mangler ved murpipa, lekkasje på hovedbadet, fuktinnslag i sokkelen, sviktende fundamentering under tilbygget og manglende lufting i takkonstruksjonen.

Kjøperne oppdaget også at tilbygget som var oppført, var ulovlig oppført. Det var ikke søkt om byggetillatelse for tilbygget hos Stjørdal kommune.

Selgerne av bolighuset hadde tegnet eierskifteforsikring. De avviste alt ansvar. Det gjorde også forsikringsselskapet deres. Huskjøperne tok etter hvert ut søksmål mot selgerne. Forleden møttes partene i tingretten.

Krevde prisavslag

Kjøperne krevde prisavslag på til sammen litt over en million kroner. De hadde fått uavhengige takstfolk til å vurdere hva det vil koste å utbedre manglene ved huset. Kjøperne har allerede fått utbedret flere av manglene. I retten godtok de at erstatningen kunne bli noe redusert på grunn av at utbedringene også innebar en reell standardheving av bolighuset.

Selgerne og deres forsikringsselskap avviste kravene i retten. De mente alle opplysninger ble gitt til kjøperne da eiendomshandelen ble gjennomført. De hevder at tilstanden på huset ikke avviker vesentlig fra det som må forventes om et bolighus av denne typen alder.

Dårligere stand enn forventet

Tingretten peker på at eiendommen i sin tid ble solgt «som den står». Spørsmålet blir om bolighuset var i vesentlig dårligere stand enn det som kunne forventes, eller om selger har gitt mangelfulle og feilaktige opplysninger til kjøper.

I domspremissene gjør retten en grundig vurdering av hver enkelt mangel som kjøperne har anført. Retten legger til grunn kjøperne har reklamert for seint når det handler om mangler ved det elektriske anlegget.

Retten konkluderte med at lekkasjen på badet er en mangel ved huset.

Tingretten avviste erstatning på grunn av dårlig fundamentering. Det var kjøperne etter rettens mening, klar over da de kjøpte eiendommen.

Retten kom til at den manglende byggegodkjenningen av tilbygget var en klar mangel ved eiendommen. Retten fant at det ikke forelå noen mangler ved takkonstruksjonen som burde føre til prisavslag.

Retten kom også til at selgerne ikke hadde opplyst om manglene ved murpipa.

Prisavslag på 350.000

Etter en samlet vurdering kom tingretten til at det foreligger mangler ved bolighuset som tilsvarer et prisavslag på 350.000 kroner. Dermed har begge parter fått delvis medhold.

Retten konkluderte likevel med at det er grunnlag for å tildele huskjøperne delvis dekning av saksomkostningene de har hatt. Før saken ble brakt inn for retten, foreslo kjøperne nemlig en minnelig løsning med 400.000 kroner i prisavslag. Selgerne og forsikringsselskapet tilbød 60.000 kroner som minnelig løsning.

Tingrettens konklusjon ble at selgerne må betale erstatning til kjøperne for deler av saksomkostningene. Beløpet ble satt til 120.000 kroner.