– Bedre mat enn hjemme, smiler de menige soldatene pfc. Thompson og pfc. Luchies fra US Marines.

De har nylig inntatt et godt måltid mat i teltspisesalen. Måltidet er forberedt av Turid Følke og hennes kolleger i Hell Catering.

Militærøvelsen engasjerer flere lokale firmaer som leverer utstyr og tjenester til Forsvarets Logistikk-organisasjon. Forsvaret kjøper forpleiningstjenester, renhold, telt, vaskeritjenester og andre tjenester for over 40 millioner kroner under øvelsen. Minst 23 millioner kroner brukes på de to leirene på Værnes og Frigården.

Begeistret

Både Thompson og Luchies, begge menige soldater fra US Marines, er begeistret over forholdene som møter dem i Stjørdal. Flott forpleining og en herlig norsk vinter. De har allerede blitt norges-fans.

De amerikanske soldatene er en del av den store internasjonale styrken på til sammen 15.000 soldater fra 13 forskjellige nasjoner som nå kommer til Værnes for å være med i den store øvelsen Cold Response i Nord-Trøndelag.

Nesten alle av soldatene kommer med fly til Værnes. Her er det etablert to større leire for mottak – en ved flyplassen og en leir ved Frigården i Lånke. Til Lånke kommer hovedsakelig amerikanske soldater. Mange av dem jobber med å klargjøre militært materiell som er lagret inne i fjellet. Utstyret skal brukes under den store militærøvelsen. Andre trener på vinterkrig.

600 personer

Leiren på Frigården som bladet.no besøkte tirsdag, kan ta imot 600 personer. Leiren er etablert i store telthaller. Her finnes haller for bespisning, overnatting, helsetjenester, lager og mye annet. Det meste leveres av lokale firmaer i distriktet i regi av NorSea Group. Gruppen har lang erfaring med å lede store logistikkoperasjoner.

– Vi er helt avhengige av å ha sivile firmaer med på laget, sier oberst Thorbjørn Mathiassen som leger logistikkgruppen som har ansvaret for Midt-Norge i Forsvaret.

Øvelse Cold Response representerer god trening både for Forsvaret og for de sivile firmaene som er involvert.

John Olaf Næsheim som er direktør for forretningsutvikling i NorSea Group, forteller at de har engasjert lokale underleverandører fra hele Trøndelag. En av disse er Hell Catering i Stjørdal som leverer mat til leiren på Frigården.

Under øvelsen skal det serverer til sammen 12.000 måltider i de to leirene på Værnes og Frigården.