Stjørdalingen, som er i begynnelsen av førtiåra, fikk sin ellevte dom for voldsbruk i tingretten forleden. Han ble dømt for å ha brutt seg inn hos og banket opp nabo og kjenning kraftig. Stjørdalsmannen ble også dømt for å ha kommet med trusler overfor en politibetjent.

Mannen møtte i tingretten forleden tiltalt for voldsbruk og trusler mot politiet. I følge tiltalen skulle stjørdalingen ha slått naboen i hodet med en vedøks. Tingretten konkluderte med at mannen hadde slått fornærmede, men var usikker på om han hadde brukt øksa.

Knuste verandadøra

Episoden skjedde en lørdagsnatt i august i fjor. Både tiltalte og fornærmede bor i samme nabolag i Stjørdal. De to har kjent hverandre lenge, og ble i retten betegnet som «drikkekompiser».

Tiltalte var nettopp kommet ut fra soning. I følge forklaringen han ga i retten, hadde han overlatt til naboen å ta vare på posten hans. Tiltalte fikk tilsendt både bankkort og kode. Fornærmede så sitt snitt til å tømme kontoen hans for et beløp på tre-fire tusen kroner.

Overfor tingretten vedgikk tiltalte at han ble skikkelig forbannet. Han utstyrte seg med øks og gikk over til naboen for å konfrontere ham. Han brukte øksa til å knuse verandadøra.

Basketak

Det ble litt av et basketak inne i leiligheten. Knust glass lå over alt. Situasjonen roet seg etter hvert og de to ble sittende å snakke. Fornærmede oppsøkte lege mandagen etter. Også politiet ble varslet.

I retten var tiltalte helt sikker på at han bare hadde truet med øksa, ikke slått. Skadene på fornærmede mente han måtte komme av at naboen skled og falt og kuttet seg på glassbitene fra den knuste verandadøra. Under vitneprovet i retten husket ikke den angrepne naboen detaljert hva som hadde skjedd.

Retten konkluderte med at tiltalte hadde brutt seg inn hos naboen ved å knuse døra. Retten fant det også bevist at tiltalte hadde slått naboen i ansiktet med stor kraft slik at han ble påført skade. Men retten fant det ikke bevist at han hadde slått med øksa.

Truet politibetjent

Stjørdalsmannen var også tiltalt for å ha truet en politibetjent. Det skjedde noen dager senere da tiltalte ble innbrakt til politiet etter en episode der han slo seg vrang på legevakta i Stjørdal. Tiltalte truet både med å skyte politibetjenten og hele hennes familie. Han ga også klar beskjed om at han visste hvor politibetjenten bor.

Tiltalte husket lite av denne episoden i retten. Han forklarte bare at han har for vane å si stygge til politiet når han blir arrestert.

Tingretten peker i domspremissene på at stjørdalsmannen er straffedømt ti ganger tidligere for voldsbruk og åtte ganger for trusler av ulikt slag. Retten karakteriserer voldsbruken mot naboen som mest alvorlig. Normalt vil den kvalifisere til fengsel i fem-seks måneder.

Retten peker i domspremissene på at det finnes flere skjerpende omstendigheter: Naboen ble angrepet i eget hjem etter at domfelte hadde brutt seg inn på en dramatisk måte. Også truslene mot politibetjenten og hennes familie kvalifiserer til ubetinget fengsel, uttaler retten.

Etter en samlet vurdering konkluderte tingretten med fengsel i åtte måneder. To dager i varetekt blir trukket fra når straffen skal sones.