Stjørdal Jeger- og Fiskerforening vedtok en uttalelse på årsmøtet onsdag som handler om at rømt fisk må kunne spores til ansvarlig oppdretter.

Aktuelt

Mattilsynet skal kartlegge ulike merkings- og sporingsmetoder for fisk, og vurdere hvordan metodene ivaretar hensynet til fiskens velferd.

Rømt oppdrettsfisk er ansett som et alvorlig miljøproblem, og en trussel mot villaksbestanden. Dette blant annet fordi oppdrettsfisken kan blande seg genetisk med villfisk i elvene.

Vil forebygge

Forvaltningen leter etter metoder for å forebygge at oppdrettsfisken rømmer,  og en viktig faktor er å vite hvor fisken har rømt fra. Derfor er det fra flere hold  ytret ønske om obligatorisk merking av all oppdrettslaks.

Stjørdal Jeger- og Fiskerforening er svært opptatt av saken og uttaler følgende:

«Innfør merking av all oppdrettslaks»

»Innsiget av villaks til norske elver er mer enn halvert siden 1980-tallet og Vitenskapelig råd for lakseforvaltning konkluderte nylig med at kun 22 prosent av norske lakseelver har god eller svært god kvalitet. Halvparten har dårlig eller svært dårlig kvalitet - og resten moderat kvalitet.

Det positive for laksen er at de fleste elvene når målet som er satt for gytebestanden. Overbeskatning i elvene er dermed ikke vurdert å være det store problemet. Men bare 36 prosent av bestandene er uten genetiske spor av rømt oppdrettslaks. Avkom av en blanding av villaks og oppdrettslaks kan føre til redusert overlevelse og innebærer utvanning av de særegne genene som gjennom mange tusen år er tilpasset livet i hver enkelt elv.

Oppdrettsnæringen gir inntekter til eierne og sysselsetter mange mennesker på mange småsamfunn langs kysten, men ingen næring kan drive sin virksomhet på en slik måte at andre næringer eller naturen rundt blir skadelidende. På samme måte som at bonden ikke lar sine kyr springe fritt rundt, kan ikke samfunnet akseptere rømningstall på opp mot flere hundre tusen oppdrettslaks per år. Utrolig nok er det umulig å finne ut hvor en rømt laks stammer fra da det ikke foreligger noe myndighetskrav om at fisken skal merkes til tross for at kostnaden ved merking er anslått til noen få øre per fisk.

All logikk tilsier at risikoen for å bli oppdaget er skjerpende. Stjørdal Jeger- og Fiskerforenings årsmøte krever derfor at det må innføres umiddelbare krav om merking av all oppdrettslaks for å sikre sikker identifikasjon av rømt oppdrettslaks og muligheter for umiddelbar oppsporing av rettmessig ansvarlig oppdretter. Oppdrettsindustrien har råd til å merke laksen sin. Villaksen har ikke råd til en videreføring av dagens luse- og rømningstall.»