Stemningen var temmelig opphetet da medlemmer fra LO igjen blokkerte utkjøringen fra Isbilens anlegg i Stjørdal.

Slo etter fotograf

En av de ansatte i Isbilen slo etter fotografen fra Stjørdalens Blad. Slaget traff kameraet der en del ble slått i stykker.

Alt skjedde mens politiet observerte det hele.

Folk fra det streike- og blokaderammede Isbilfirmaet satte i gang en infernalsk støy da LO-medlemmene dukket opp ved havna i Stjørdal fredag formiddag. LO-medlemmene blokkerte Isbilens biler slik at de ikke kunne kjøre ut. Dermed ble isbilenes musikkanlegg satt på for full styrke. Isbilmelodien ble spilt uopphørlig og ledelsen i Isbilen forlot stedet.

Til slutt mistet andre ansatte i terminalbygget tålmodigheten. De tilkalte politiet for å få fred.

Fotografen fra Stjørdalens Blad ankom like før politiet. Da ljomet isbilmelodien kontinuerlig over hele havneområdet.

Stoppe støyen

– Vi ble tilkalt for å få slutt på støyen i nabolaget, sier politiets operasjonsleder på stedet sier politiets innsatsleder på stedet Heidi Sparbu.

Innsatslederen presiserer at politiet ikke vil blande seg inn i arbeidskonflikten som pågår mellom de streikende og Isbilen.

– Vi er her for å få slutt på støyen fra isbilene, sier Heidi Sparbu.

Politiet strevde med å komme i kontakt med Isbilens ledelse på telefon. De vurderte derfor å ta seg inn i de låste bilene og stoppe musikkstøyen.

Politiet fant til slutt en ansatt i Isbilen inne i terminalbygget. Han ble beordret ut for å stoppe den kontinuerlige isbilspillingen.

Lovte å erstatte

Fotografen fra Stjørdalens Blad tok bilder da den ansatte ble beordret til å låse opp bilene og stoppe støyen. Han slo etter fotografen og varslet høylytt at han ikke ville bli tatt bilde av. Slaget traff fotografens kamera. En del ble slått av og falt på bakken. Delen ble ødelagt. Fotografen ble ikke skadd.

Politiet noterte mannens navn. Han ville ikke fortelle Stjørdalens Blad hva han heter. Mannen lovte å erstatte den ødelagte delen på fotografens kamera.

– Bare send regningen til Isbilen, freste han.

La på røret

Etter episoden ringte Isbilens leder i Stjørdal til Stjørdalens Blad. Han presenterte seg som Thomas fra Isbilen. Han nektet å fortelle etternavnet sitt.

Vedkommende fortalte at Bladet hadde fotografert ulovlig på privat område. Han var tydelig på at Stjørdalens Blad ikke hadde lov til å publisere bildene.

– Stjørdalens Blad vil gjerne spørre deg om ditt syn på streiken, blokaden og hvorfor dere forlot isbilene for full musikk?

– Jeg har ikke noe mer å snakke med deg om, sa mannen og la på røret.

Fredag ettermiddag fikk Stjørdalens Blad kontakt med Thomas Küverling som er avdelingssjef og ansvarlig for Den Norske Isbilens avdeling i Stjørdal.

– Hvorfor skrudde dere isbilmusikken på full styrke, låste bilene og forlot stedet?

– Det vet jeg ingenting om. Jeg var ikke til stede, sier Küverling.

Han ønsker derfor ikke å kommentere opptrinnene ved havneterminalen fredag formiddag.

Thomas Küverling er imidlertid helt tydelig på at han mener Isbilanlegget på havna i Stjørdal blir utsatt for en ulovlig blokade av de streikende og deres sympatisører.

– Dere blir anklaget for å drive streikebryteri?

– Det er helt feil. Vi driver ikke med streikebryteri. Det er bare to av våre ansatte som er tatt ut i streik. Resten av sjåførene er i jobb. De blir ulovlig hindret i å utføre sitt vanlige arbeid, sier Küverling.

– Vil du nå møte de streikende for å greie opp i det som er uklart?

– Det får tida vise, sier Küverling.

– Ikke imponert

Roy Einar Nilsen som er saksbehandler i Midtnorsk Transportarbeiderforening, er slett ikke imponert over måten ledelsen i Den Norske Isbilen håndterer arbeidskonflikten på.

Fredag var andre gangen folk fra transportarbeiderforbundet og LO forsøkte å blokkere det de oppfatter som streikebryteri fra avdelingen i Stjørdal.

De streikende mistenker at ledelsen kjører ut bilene til de streikende sjåførene fra anlegget ved havna i Stjørdal og overlater bilene til medarbeidere som kjører rutene i stedet for de som er i streik.

Streikebryteri

– Vi mener vi kan dokumentere at det foregår streikebryteri ved anlegget i Stjørdal, sier Nilsen.

Gruppen fra LO plasserte fredag formiddag sine biler slik at isbilene ikke kunne kjøre ut fra anlegget ved havneterminalen.

De LO-organiserte streiker for å få tariffavtale for sjåførene ved Den Norske Isbilen.

– Det grunnleggende er kravet om tariffavtale. Transportarbeiderforbundet ønsker en avtale som er tilpasset arbeidsforholdene, sier Nilsen.

Han legger til at de fagorganiserte har klare bevis på at det foregår streikebryteri ved terminalen i Stjørdal.

– Det er derfor vi nå velger å blokkere, sier Roy Einar Nilsen.

Fagforeningen har tre organiserte ved terminalen i Nord-Trøndelag, to av dem har vært i streik i nesten fire uker. Lageret i Stjørdal har ansvaret for å forsyne bedriftens isbiler i Trøndelag med is.

Politiet beordret en ansatt i Isbilen til å låse opp bilene og stoppe musikken som ble spilt for full styrke. Foto: Jan Erik Sundøy