- Det burde være stående fellingstillatelse på skadedyr som går løs på beitedyr i prioriterte beiteområder, sier Jon Martin Schiefloe. Sist søndag fikk han melding om at en bjørn har tatt et lam som tilhører ham, ikke langt fra gården hans, Ingstad Østre i Hegra.

Schiefloe har rundt 90 sauer og lam gående på beite i området. Nå er han ute i terrenget for å se om det kan ligge flere døde sauer eller lam i området mellom gården hans og Flaksjøen.

Krysset veien

Det er ingen tvil om at det er en bjørn som har vært på ferde. I sju-tiden sist søndag kveld, da rovviltkontakt Ivar Rimul i Statens Naturoppsyn var på plass for å undersøke kadaveret, ble bjørnen nemlig sett i det den løp over veien ikke langt fra stedet der det drepte lammet ligger.

Leksdalen

Ivar Rimul mener det er nærliggende å se dette tilfellet i samenheng med saukadaveret som ble funnet i Leksdalen for ikke mange dagene siden.

- Der var man i tvil om det virkelig hadde vært en bjørn på ferde ettersom man tross mye leting fant bare det ene kadaveret. Men her er det ingen tvil. Sannsynligvis handler dette om et ungt og uerfarent individ, sier Ivar Rimul.

Fellingstillatelse?

Rovviltkontakten sier at skadeomfanget foreløpig er forholdsvis lite ettersom det så langt er funnet to sauer som er tatt av bjørn.

- Men situasjonen kan selvsagt utvikle seg utover sommeren. Derfor er det viktig å følge med og se om man finner flere døde sauer, sier Ivar Rimul.

Spor

Verken Ivar Rimul eller Jon Martin Sciefloe kjenner til konkrete observasjoner av bjørn i nyere tid i området rundt Flaksjøen, selv om enkelte, blant annet elgjegere, har hevdet å ha sett spor og merker etter bjørn i området.