Senterpartiet i Meråker krever at lov og forskrifter blir endret, slik at rovdyr som gjør skade, kan fjernes raskt og effektivt. Og partiet vil ha endringene gjennomført raskt. Sp krever nemlig at endringen skal være klare til 1. januar neste år, altså om et knapt halvår.

Partiet krever at det blir satt i gang et prøveprosjekt over tre år, der Meråker får muligheten til å bruke alle tilgjengelige midler for å fjerne rovdyr som gjør skade.

Kjapt og effektivt

Dette er tiltakene som Meråker Sp vil ha gjennomført:

  • Kommunen skal selv ha muligheten til å utstede fellingstillatelse på rovdyr som gjør skade.

  • Det skal være lov å bruke langbeinte, losende hunder til jakt på bjørn.

  • Det skal være lov å drive bjørnejakt på vårsnøen, på samme måte som dette blir gjort i Sverige.

  • Uttak av ulv i reinbeitedistrikt skal skje på samme måte som i Sverige.

  • Det skal være lov å bruke kunstig lys under åtejakt på jerv.

  • Staten skal dekke alle kostnader knyttet til skadefelling.

Jakt på vårsnø

- Kravet om å kunne drive bjørnejakt på vårsnø betyr at det uten videre blir lov å skyte en bjørn som krabber ut av hiet om våren, før den eventuelt har gjort noen skade?

- Ja. Ser vi dem, så skyter vi dem! sier Anne Marken, Sp-medlem av kommunestyret og leder for Komité Kommunal Utvikling i Meråker.

Stygg sesong

Bakgrunnen for kravet om effektive tiltak er at denne beitesesongen ser ut til å bli svært stygg med tanke på rovdyrskader. Hittil i år er det funnet vel 50 døde eller skadde sauer som er tatt av rovdyr. Det aller meste av dette er dyr som hadde radiobjeller på seg, og som det dermed har vært lett å finne igjen.

- Men rovdyra tar ikke bare sau med radiobjeller. Det virkelige tapet er trolig tre-fire ganger så høyt. Og ennå gjenstår det 30-40 dager av beitesesongen. Fortstter det slik, får vi svært stygge tall i år, sier Oddbjørn Kaasa, leder i Meråker beitelag.

Spøkelse

Det store spøkelset som Meråker frykter, er en utvikling lik den i Lierne, fjell- og utmarkskommunen der det knapt fins saubruk igjen på grunn av rovdyr.

- Som ordfører vil jeg ikke sitte og se på at utviklingen i Meråker går i samme retning. Myndighetene har tross alt bestemt at Meråker ikke skal være et rovdyrområde, men beiteområde, sier ordføreren i Meråker, Kari Anita Furunes.

I morgen sender hun et brev til klima- og miljløminister Vidar Helgesen og krever at han kommer til Meråker for å gjøre seg kjent med situasjonen.