- Beiteretten er en rettighet som gårdene i Meråker har kjøpt og betalt for. Om gårdbrukerne ikke får benytte denne retten på grunn av rovdyr, krever vi at staten eksproprierer beiteretten fra gårdene og betaler for det!

Dette var onsdag ettermiddag det klare budskapet fra Meråkers representanter til statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet.

Effektiv jakt

Lokalsamfunnet vil først og fremst ha mer effektiv jakt på rovdyr som gjør skade på beitedyr. Det er det primære kravet som et enstemmig kommunestyre har stilt seg bak. Kravet lister opp en rekke tiltak for å effektivisere jakten.

Dessuten vil Meråker selv ha hånd om rovdyrforvaltningen. Blant annet krever kommunen å kunnne gi løyve til å felle skadedyr.

Avventer

Statssekretær Lars Andreas Lunde i Kima- og miljødepartementet sier ikke uten videre ja til alle kravene fra Meråker. Ihvertfall ikke når det gjelder jakt på bjørn.

- Det foregår et skandinavisk prøveprosjekt som tester ulike metoder for jakt på bjørn. De første resultatene kan komme i løpet av et års tid. Vi avventer resultatet av dette prosjektet før vi sier ja til å endre dagens jaktmetoder, svarer statssekretæren.

Kan søke

Derimot er han langt mer positiv til ønsket om prøveprosjekt når det gjelder jakt på jerv. Et prøveprosjekt i tråd med det Meråker ønsker, foregår allerede i andre steder i landet.

- Det er fullt mulig for Meårker å søke om å få bli med i det prøveprosjektet som er i gang. Jeg skal ikke forskuttere behandlingen av en slik søknad. Men det er fullt mulig å søke, sier Lars Andreas Lunde.

Kjapt svar?

Representantene fra Meråker, ordfører Kari Anita Furunes, Anne Marken og Eline Lello, er ikke innstilt på å vente. De vil ha svar raskt når det gjelder jakt på bjørn.

- Vi har ingen tid å miste. Derfor må vi begynne med dette nå! Vi har ikke flere beitesesonger å gå på, sier Anne Marken, leder for komité kommunal utvikling. Hun er en av Meråkers tre representanter i møtet med statssekretær Lars Andreas Lunde.

"Krevende"

Statssekretæren regner med at en søknad fra Meråker om å bli med i det prøveprosjektet som allerede fins når det gjelder jervejakt, kan være ferdigbehandlet før kommende beitsesesong.

Når det gjelder de øvrige krav fra Meråker, syns han det blir veldig krevende å kunne gi et svar før sauene slippes ut på beite neste sommer.