52 mopeder ble kontrollert i Stjørdal da politiet, Statens vegvesen og Ole Vig videregående skole samarbeidet om en kontroll fredag morgen mellom klokken 8:30 og 10:00. Syv av mopedene ble avskiltet.

Advarer mot trimming

- Dette var en samarbeidskontroll mellom Statens vegvesen, politiet og Ole Vig videregående skole, forklarer inspektør i Statens vegvesen, Steinar Vist.

Blant de tekniske manglende Statens vegvesen avdekket var manglende bremser, utslitt hjullager og utslitte støtdempere.

Vist advarer mot å trimme mopeden.

- Hvis man trimmer mopeden og er så uheldig at man kommer ut for noe, skal man være klar over at det ikke er sikkert at forsikringsselskapet kommer til å dekke noe. Du kan bli sittende skikkelig i saksa, sier Vist.

Firhjuling målt til 85 km/t

I tillegg ble det avskiltet en firhjuling.

- Vi kontrollerte en firhjuling som er registrert som traktor og som skal ha en maks fart på 40 kilometer i timen, den målte vi til 85 kilometer i timen.

Vist presiserer at føreropplæringen for moped og firhjuling er ganske enkel.

- Skal du ha et førerkort for lett motorsykkel, eller kjøre i hastighet tilsvarende lett motorsykkel, skal du ha ei annen opplæring. Det er ikke sikkert en 16-åring er rustet til å kjøre i den hastigheta de har trimmet mopedene til, sier han.

Tre prikker og 4200 i bot

Han har en oppfordring til foreldre.

- Det er ikke sikkert foreldrene vet hvordan det står til, men det kan være lurt å ta en runde med ungdommene slik at de er føre var og ikke havner i et uføre.

Vist sier at i tillegg til å avskilte mopedene og firhjulingen, skrev politiet ut forenklede forelegg på 4200 kroner for hvert kjøretøy.

- I tillegg får de tre prikker i førerkortet. Det svir litt og det tyder på at myndighetene har tenkt at dette faktisk er litt alvorlig. Det er klart at hvis du allerede har dratt på deg tre prikker som mopedist, og så skjer det noe når du får førerkort for bil, da har du doblet antalle prikker ganske raskt. Da skal det ikke mye til før hele førerkortet ryker, sier han.