NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, hever varselet om fare for jordskred, sørpeskred og flomskred til gult nivå i deler av landet - blant annet i Trøndelag.

Årsaken er mye regn og stor snøsmelting, heter det i varselet fra NVE.

Mye nedbør

Ifølge varselet er det særlig ventet mye nedbør på torsdag. Den vil komme som regn helt opp til 1500 meters høyde. Grunnvannstanden og graden av vannmetning i bakken er høy enkelte steder.

Samtidig kan relativt høye temperaturer og mye vind føre til stor snøsmelting.

Mettet snø

Faren for sørpeskred gjelder først og fremst områder der snødybden er over 50 centimeter. Snøen er delvis vannmettet. Områder med nysnø er spesielt utsatt siden nysnøen raskt blir mettet med vann.

Sørpeskred kan utløses i slake hellinger der vann samles opp. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring, er spesielt utsatt, heter idet i varselet fa NVE, som også anbefaler å sørge for å rense dreneringsveier og stikkrenner.

Gult varsel

Tirsdag ettermiddag sendte NVE ut gult varsel for flere kommuner i Nord-Trøndelag, blant annet Frosta, Meråker og Stjørdal. Gult varsel betyr at man venter en situasjon som krever oppfølging, og som kan medføre skader lokalt.

Fargeskalaen er inndelt i ulike aktsomhetsnivå. Rød farge betyr en ekstrem situasjon som krever tett oppfølging. Den kan medføre store skader, men forekommer svært sjelden. Oransje farge er litt mindre farlig, mens gul farge altså kan medføre skader lokalt. Grønn farge betyr generelt trygge forhold.