– Vi er kjempebegeistret over den positiviteten vi har bli møtt med fra alle som vil være med. Vi har satt opp et program, men mer kommer. Vi følte bare at nå måtte vi begynne å informere om at 11. til 20. august er Stjørdal stedet å være, sier Lene Fjellstad, markedsansvarlig Kimen kulturhus.

Åpnes av Garden

Fredag 11. august er lagt opp til storstilt åpning.

– Vi har fått hit Hans Majestets Kongens Garde som kommer med musikk og drillkorps. Dette skal vi ha på den store parkeringsplassen mellom Kimen og Kjøpmannsgata. Vi har lagt det til klokka seks, slik at alle som er på jobb skal få med seg åpningen av Byfesten, forteller Fjellstad.

Ole Ivar Teigen forteller at festen fortsetter på Prestmoen kulturpark.

– Her blir det Dansegalla med Jhohans som verter. De har invitert med seg gjester, blant annet Sigmund Sæther og flere. Det blir også Dansegalla på lørdagskvelden. Kulturparken lager lørdag et familieprogram på dagtid. Da blir det Dansegalla for barn og opptreden av revyartister fra regionen.

Liv i gata

Stjørdalsdagene er forbundet med Fest i natt og liv i Kjøpmannsgata.

–  Gata har alltid vært arenaen under tidligere Stjørdalsdagene. Halsen musikkorps som har bygd opp dette over flere tiår, skal ordne liv og røre i Gata i hele perioden. De starter på mandagen med internasjonalt marked. Så går det slag i slag med massevis av arrangement. Vi kan nevne at på tirsdag 15. vil det bli Barnas dag med show på Torget. Dagen etter vil det bli arrangement med tidligere Grand Prix junior artister. Det vil som før være utstilling av veteranmotorsykler og ungdomsarrangement med elever fra Ole Vig videregående skole, forteller Teigen.

Vise frem Stjørdal

Fjellstad mener Byfest er en mulighet til og viser frem Stjørdal.

–  Vi har kirke her på Kimen og har gjort avtale om godvær. En ting vi håper på er at stjørdalinger og folk som kommer hit, er at de skal bli bedre kjent med byen og alt som det stedet har å tilby. Stjørdal museum gir masse tilbud, med blant annet omvisning på helleristningsfeltet på Lerfald i tre dager. Og det blir omvisning i Værnes kirke. Nytt er at lokalhistoriker Petterson vil ta med folk på vandring i sentrum. En fantastisk måte og oppleve historie på, sier Fjellstad.

Opera i Kimenparken

Teigen ønsker å skape en operabegivenhet.

– Vi har allerede sett effekten av at parken er åpnet. Det myldrer ute på området. Vi debuterer med konserter i august. Opera Trøndelag er de første som fremfører en operagalla i parken den 17. august. Vi håper på sikt at opera i parken blir en stor begivenhet hvert år, slik som vi ser ute i Europa. Vi er så heldig å ha landets største distriktsopera i Stjørdal og det blir flott å få dem på en stor utescene. Det blir femte året med opera på Kimen etter starten med byggeball. Det blir et knippe av landets beste sangere, blant annet Thomas Ruud, som er en meget dyktig operasanger. De vil fremføre et repertoar som både er fra opera og operetter. Årets trønderske operatalent vil bli presentert. Ronald Røvik har skapt magi på Steinvikholmen og vil også gjøre det her, sier Teigen.

Han forteller videre at 18. august vil det bli underholdning hele dagen fra den store scenen som settes opp foran Kimen.

– Dette er tilbud til barnehagebarn. Et flott allsangtilbud med musikere fra kulturskolen og Ann Kristin Anderson som syngende vertinne. Litt senere vil det bli et program for de voksne. Dagen etter er det ei forestilling med kulturskolene i regionen. Ei forstilling med dans, band og orkester. Vi har tidligere lansert at Jarle Bernhoft og Violet Road som kommer og har en tretimers konsert på kvelden.

Kunst

Stjørdal kunstforening har fått tak i Alf O Ertsland som har en utstilling i galleriet under hele festen.

– I tillegg vil det bli flere utstillinger. Blant annet i Prestegårdshagen med utstillingen Stjørdalsglimt med bilder fra Stjørdal.

Friluft

Fjellstad er opptatt av at folk skal røre på seg.

– Vi skal forbrenne litt kalorier. Det blir en vannmarsj, hvor vi skal gå fra Frames på Skatval til Kimenparkens vannfontene. Dette er en del av vanntankprosjektet som Skatval er med på. Vi skal sette på fokus vann i Afrika. Vi regner med at vi kommer til å bruke to timer til å gå den løypa. Også blir det Sensommertråkk med Route 26. De holder åpnet søndag 13. august, og vi oppfordrer til folk til å bruke sykkelen til å oppleve kunst, dyr og håndverk. Dagen etter er det turmarsj fra Stjørdalshallen. Det vil også bli Barne OL på tirsdagen etter, og søndag arrangerer Stjørdal Jeger- og Fiskerforening fiske konkurranse på Moloen, sier Lene Fjellstad.