Venneforeningen har lagt opp til et omfattende sommerprogram ved den over hundre år gamle festningen.

Foreningen har et par hundre medlemmer og jobber aktivt for å formidle historien omkring Hegra Festning.

Hele sommeren

På programmet står foredrag, musikk, grillkvelder, kafé med bevertning og omvisninger i festningsanlegget. Festningen holder åpent onsdagskveldene og i helgene hele sommeren gjennom.

Hver søndag er det salg av middag i festningskaféen. Spesialitetene er viltgryte og rømmegrøt.

Bureising

Onsdag kveld var tidligere stjørdalsordfører og fylkesrådsleder Alf Daniel Moen på plass. I tillegg til samfunnsinteressen har Moen også en sterk historisk interesse.

Onsdag kveld holdt han foredrag om bureisingsperioden i Norge i årene fra 1908 til 1958. Da laget norske politikere et program med økonomisk støtte til de som ville gå i gang med nydyrking og etablere nye gårder.

– Bureisingen skulle være et alternativ for dem som vurderte å utvandre til Amerika, forteller Alf Daniel Moen.

Ryddet nye gårder

Han har undersøkt bureisingsperioden i Stjørdal. I løpet av de femti årene programmet varte, ble det ryddet flere titalls nye gårder også i Stjørdal.

– Det var spesielt to områder som utmerket seg: Åstjønna i Forradal og Ytteråsen i Elvran, sier Moen.

Ved Åstjønna ble det oppdyrket til sammen rundt tusen nye mål fordelt på sju nyryddingsbruk. I Ytteråsen ble det ryddet til samen ni nye bruk med et samlet areal på rundt 700 mål, sier Moen.

I tillegg ble det ryddet minst like mange nye bruk som i Ytteråsen og Åstjønna til sammen rundt om i hele Stjørdal. Til sammen ble det i løpet av de femti årene skapt 18.000 nye gårdsbruk i Norge.

Populært turmål

Sissel Waatland i venneforeningen for Hegra Festning gleder seg over at så mange fant vegen til Festningen onsdag kveld. I tillegg til de som kom for å høre Moens foredrag, hadde også flere skoleklasser med foreldre lagt turen til festningen for sine sommeravslutninger.

Hegra Festning er også et yndet turmål. Mange kommer for å vandre rundt om på området og i festningsgangene som er sprengt inn inne i berget.

Tett program

Fredag inviterer festningsvennene til sankthansmoro med grilling og trollsti for barna. Etterpå blir det grillfest og countrymusikk. Onsdag 26. juli blir det olsokmarkering med gudstjeneste. I august blir det ny allsangkveld med sanggruppa Artig Lell.

Lørdag andre september blir det korpsmusikk på festningen med Hegra Hornmusikklag som vertskap. Da spilles det korpsmusikk både inne i hallene i fjellet og ute. 8. september planlegges det ny countryfest med O.J. Hansen.

Mot svenskene

Hegra Festning sto ferdig i 1910. Ingstadkleven Fort ble bygget som et politisk og militærstrategisk trekk etter at Norge brøt ut av unionen med Sverige i 1905. Festningen skulle først og fremst bidra til å stoppe en eventuell svensk invasjon østfra nedover Stjørdalen.

Ingstadkleven Fort ble stilt i reserve 1926 uten å ha vært benyttet i strid.

Sto imot tyskerne

Mest kjent ble festningen for hendelsene i april og mai 1940, da daværende major Holtermann med en styrke på 250 mann – og én kvinne – sto imot tyskernes stadige angrep i mer enn tre uker.

Hegra Festning ble tungt angrepet og anlegget ble etter hvert betydelig skadet. I kampene mistet til sammen sju nordmenn livet.

Med en svært vanskelig forsyningssituasjon og helt omringet av fienden, måtte festningen kapitulere 5. mai 1940.

Heidi (8) og Stine (7) kjøpte is hos Rita Børgefjell i festningskaféen. Foto: Jan Erik Sundøy