Det er liten tvil: Ingen vil bli sittende med "svarteper" etter at prislappen som Meråker kommune må betale for å markere seg på Grenseløse Meråkerdager, blir betydelig høyere enn noen hadde sett for seg.

Under formannskapets "oppvaskmøte" pekte de ulike aktørene på hverandre.

Formannskapets medlemmer hadde riktignok vært med på et møte med Grenseløse Meråkerdager, og det var enighet om at kommunen måtte stille sterkere enn den hadde gjort hittil.

- Men konkrete summer ble ikke nevnt. Jeg tenkte for meg selv at det måtte gå an å få til dette for under 100.000 kroner, sa Kjersti Kjenes (Bygdelista).

Finpusse detaljer

Fungerende rådmann Inge Falstad hadde deltatt på to møter i sakens anledning, sent i prosessen. Han hadde oppfattet det slik at det handlet om å finpusse detaljer på noe som i det store og hele allerede var avklart.

Rådmannen hadde på sin side pekt ut sjefen for sektor skole, oppvekst og kultur, Gunhild Warø, til å ha ansvaret fra kommunens side for å gjennomføre kommunens deltakelse på Grenseløse Meråkerdager.

"Ikke bra nok"

- Vi hadde en idédugnad innad i sektoren og fordelte oppgavene. Vi hadde en plan for hvordan vi skulle gjennomføre dette. Men ordføreren hadde sett for seg noe større. Jeg oppfattet det slik at det arbeidet som vi hadde gjort, ikke var bra nok, sa sektorsjef Gunhild Warø på "oppvaskmøtet".

Hun understreket også at hun ikke er den som har kontaktet firmaet som fikk i oppdrag å lage kommunene stand.

- Det har ordføreren gjort. Regningen for jobben de med standen ble langt større enn vi hadde tenkt oss, sa sektorsjefen.

Drøy prislapp

Det er kostnadene, prislappen for å være med på festen, som har skapt rabalderet. Regningen for standen lyder på 237.000 kroner. Ordfører Kari Anita Furunes mente det fantes dekning for denne summen hvis alle kommunale sektorer grov dypt i sine temmelig slunkne lommebøker og spleiset på kalaset.

Så legger rådmannen fram en innstilling som tyder på at festen kan komme til å koste 400.000 kroner.

Besk kritikk

Det er da formannskapet reagerer og vedtar sin beske kritikk, der de er "svært kritisk til ordførerens framgangsmåte", og at hun har "gått langt ut over sine fullmakter".

Rådmann Henrik Vinje understreket at det er rådmannen som har ansvaret for å utrede sakene som skal behandles politisk og lage innstilling. Innstillingene skal ikke godkjennes av ordføreren på forhånd. Og det er åpenbart at festen koster mer enn 237.000 kroner, som er prisen for selve standen. Blant annet skal kommunalt ansatte som skal bemanne den, også ha betalt for å jobbe overtid to helgedager.

Dårlig signal

Meråker formannskap er på ingen måte happy for det som har skjedd. Prisen har blitt altfor høy, og det sender et dårlig signal ut til både befolkningen generelt og til kommunens ansatte - ikke minst i en tid der bølgene fortsatt går høye rundt eiendomsskatten som kommune har innført.

Men de følte at de ikke hadde annet valg enn å holde seg for nesen og si ja til å betale - fordi standen allerede var bestilt og under arbeid, og regningen måtte betales.

Bondefanget

- Vi føler oss bondefanget. Vi hadde ikke noe valg - vi måtte være med på vedtaket som var gjennomført alt før det var behandlet, sa Kjersti Kjenes (Bygdelista) da ordføreren ville vite hvordan formannskapet hadde opplevd saken.

- Når sektorsjefen sier at sektoren var i gang, og at de hadde en plan, så burde de ha fått mulighet til å fullføre den. Man skal passe seg for å overta styringen, selv om resultatet kanskje ikke blir så stort og flott som enkelte hadde tenkt seg, mente Marit H. Øverkil (SV).

Dyr lærdom

Et gammelt ord sier at man lærer av sine feil. Og om formannskap og administrasjon ikke var enige om så mye annet, var de ihvertfall enige om at man må lære av det som har skjedd. I denne saken har det vært for mange kokker i sving. Dermed har det også blitt mye søl.

- Det slår meg at det har vært altfor dårlig prosesstyring i denne saken. Ved senere anledninger må det være én person som har ansvaret, fastslo Kjell Lundemo (V).

Selbu og Stjørdal

Et lite apropos nesten på tampen: Marit H. Øverkil kunne fortelle at Stjørdal kommune hadde brukt 50.000 kroner på det hun karakteriserte som "en kjempeflott stand" på en oljemesse for ikke lenge siden.

Og ordfører Ola Morten Balstad i Selbu har opplyst til et medlem av kommunestyret at Selbu kommune har betalt 18.000 kroner for en stand som kommunen bruker flere ganger årlig.

Markedsføring

Da ordfører Kari Anita Furunes satte strek for debatten, sa hun samtidig at hun vil komme tilbake til hva som skjer videre.

Politikere og byråkrater er uansett enige om én ting: Meråker kommune trenger å markedsføre seg og vise ansiktet sitt på forskjellige sammenhenger. Det krever at kommunen har utstyr for å kunne være til stede på messer og andre aktuelle arenaer.

Og når man først skal delta, skal man ikke la krangelen underveis ødelegge festen. Meråker kommune skal delta - og delta med stil!