Dette står å lese i en sak som Meråker formannskap har behandlet torsdag formiddag. Saksframlegget forteller tydelig at samarbeidet mellom ordfører Kari Anita Furunes og rådmann Henrik Vinje halter - for å si det mildt.

Under overskriften "vurderinger" står det å lese at "ovennevnte saksbeskrivelse viser at samarbeidet mellom rådmannen og ordfører er uholdbart".

Avtale

I innstillingen til møtet står det at et utvalg på tre personer får fullmakt til å forhandle fram en avtale med rådmannen. Dette utvalget består av ordfører, varaordfører og leder i kommunens forhandlingsutvalg, Kjell Lundemo.

Forslaget til vedtak sier også at en advokat fra Kommunenes Sentralforbund skal bistå kommunen med arbeidsrettslige spørsmål knyttet til rådmannens arbeidsforhold. Innstillingen ble vedtatt i formannskapet.

Utfordringer

Formelt startet saken allerede på januar i år. I saksframlegget står det at ordføreren kontaktet advokat 10. januar i år fordi hun hadde opplevd at det var utfordringer i relasjonen mellom rådmann på den ene siden og ordfører, formannskap og kommunestyre på den andre. I kjølvannet av denne kontakten ble det holdt egne møter med både rådmann og formannskap, med advokat til stede.

Møtet med rådmannen hadde blant annet som tema framdrift med hensyn til forberedelser og gjennomføring av saker for formannskap og kommunestyre som ett av flere punkt. Personaloppfølging var et annet punkt på dette møtet. Et tredje punkt var manglende oppfølging i henhold til enkelte løfter som var gitt ordfører og formannskap.

"Uakseptabel"

Situasjonen toppet seg åpenbart i forbindelse med at formannskapet for kort tid siden behandlet en sak om kommunens deltagelse i Grenseløse Meråkerdager. Dette møtet endte med at et enstemmig formannskap rettet besk kritikk mot ordføreren for å ha gått ut over sine fullmakter. På grunn av feriefravær var ordføreren selv ikke var til stede på dette møtet.

Oppspillet er beskrevet i detalj. Det ender med at rådmannen og hans sekretær banker på døra til ordfører Kari Anita Furunes. Her kommer rådmannen med kritikk mot ordføreren, en kritikk som "ordføreren anser som helt uakseptabel, både i form og innhold", som det står å lese i saksframlegget.

"Rettslig holdbar løsning"

Saksframlegget oppsummerer saken i fem linjer. For det første er det "ordførerens inntrykk at flere folkevalgte har gitt klart uttrykk for at rådmannen ikke har fulgt opp saker/vedtak slik som de folkevalgte forventer. Ovennevnte saksbeskrivelse viser at samarbeidet mellom rådmannen og ordfører er uholdbart".

Det står også at den fullmakten som er foreslått å gi utvalget på tre personer, vil gjøre det mulig "å innhente juridisk bistand for om mulig å nå fram til en rettslig holdbar løsning".

Lukket møte

Det er ordfører Kari Anita Furunes som har vært saksbehandler på saken. Det er også hun som har skrevet innstillingen til formannskapets møte. Formannskapet behandlet saken for lukkede dører torsdag formiddag.

Saken står også på agendaen til kommunestyrets møte førstkommende mandag.

"Ingen kommentar"

Rådmann Henrik Vinje deltok ikke på formannskapets behandling av denne saken. Det eneste han vil si om saken, er dette:

- Jeg har ingen kommentar i det hele tatt til denne saken.

Han vil ikke si om han har innhentet juridisk bistand for sin egen del. Heller ikke ønsker han å svare på om han oppfatter dette som et forsøk på å få ham fjernet fra stillingen som rådmann i Meråker.

Enstemmig

Ordfører Kari Anita Furunes bekrefter at et enstemmig formannskap har vedtatt ordførerens innstilling til vedtak. Hun vil ikke svare på hva som ligger i en "avtale med rådmannen", og om dette er et forsøk på å få rådmann Henrik Vinje fjernet fra stillingen.

Hun vil i det hele tatt ikke utdype saken eller kommentere innholdet i vedtaket.