Marit Børseth medgir at hun ikke er blant dem som går mest i butikker. Men når hun først er ute for å handle, syns hun det er greit å dra til et kjøpesenter for å gjøre unna handelen.

- Der er det lettvint, der finner du alt, sier hun mens hun ivrig leser Bladets oppslag om "Byporten", det nye kjøpesenteret som blant annet har med seg Reitangruppen på laget.

Marked i vekst

- Tror du at enda et kjøpesenter vil være liv laga?

- Æ veit itj æ, nei. Men jeg regner med at de som bygger, har sjekket ut markedet. Og Stjørdal er et sted i vekst. Men det blir stadig vanskeligere å drive butikk i selve gata. Folk går på kjøpesenter i stedet, sier Marit Børseth, som er på jobb for firmaet sitt, Børseth Omsorgstjenester.

- Vi har nok

- Jeg syns vi har nok, egentlig, sier Trygve Isefjær. Han har ikke altfor mye til overs for planene om et nytt kjøpesenter.

- Det blir for trangt i Stjørdal. Når Torgkvartalet blir utvidet, burde det holde for ti år framover, mener han.

Skepsis

En gruppe godt voksne mannfolk som koser seg med kaffen rundt et bord på Hell catering i Gata, gir også uttrykk for sin skepsis til planene.

- Vi må først se hvordan det går med det nye vi har, og se hvordan det går bortpå der. Et nytt kjøpesenter vil gå ut over dem som er etablert her fra før. Og så skulle de for lenge siden ha tatt mer hensyn til gamle bygg i sentrum, lyder responsen unisont rundt bordet.

Overrasket

Administrerende direktør Torbjørn Skei i Coop Midt-Norge, er en smule overrasket over planene som nå er lagt fram.

– Jeg er ikke kjent med de planene Salberg, Holtan og Reitan har. Men vi registrerer at en del av ny bygningsmasse som skisseres i media, ser ut til å omfatte arealet som eies av Coop Midt-Norge. Ja, kanskje så mye som 80 prosent av arealet i de to kvartalene , sier Skei.

Skei sier at Coop Midt–Norge venter på Stjørdal kommune og den nye sentrumsplanen.

Sentrumsplan

– Den har vi nå ventet på i over tre år. Like lenge har vi hatt ønsker om å utvikle våre eiendommer i dette området i sentrum. Vi har planer, og vi eier store arealer. Men det har ingen hensikt å planlegge så mye mer før sentrumsplanen foreligger.

Det handler om vegsystem, ny av- og påkjøring til E14, internveger, varetransport, parkering og byggehøyder for alle de tre kvartalene mellom E14 og Kjøpmannsgata.

- Her snakker vi om et område hvor det kan komme 400-500 leiligheter totalt, mye næringsvirksomhet og parkering. Da må all logistikk fungere samlet. Vi håper at en ny sentrumsplan vil gi føringer for det når den er fremlagt og politisk behandlet – forhåpentligvis i 2019.  Før den er ferdig er det vanskelig å se for seg utbygging fordi kvartalene henger sammen,  sier Torbjørn Skei.

Byporten

Denne uken ble et kjent at en gruppe investorer, som består av ForrBo, Dolphin Eiendom og Reitangruppen, planlegger å bygge et nytt kjøpesenter mellom gågata og E 14. Prosjektet har fått arbeidstittelen "Byporten", og det skal blant annet inneholde en ny Rema-butikk. Utbyggerne arbeider også med å få inn en stor aktør i det planlagte senteret. Foreløpig vil de ikke si hvem dette er.

Den planen som de tre har skissert, tilsier at Byporten stå ferdig til jul i 2019.

Rundt kaffebordet er det skepsis til et nytt kjøpesenter. Fra venstre: Nils Vold, Magnar Solheim og Olav Bård Rolvseng. Foto: Ivar Værnesbranden