– Ingen sosialklienter skal tvinges til å møte på rådhustrappa, sier Miljøpartiets Tommy Reinås.

Folk som mottar sosialhjelp i Stjørdal skal få oppmøteplikt. Men det skal ikke gjelde alle. Og utbetalingene skal reduseres.

Kommunestyret i Stjørdal vedtok seint torsdag kveld at eksterne krefter skal leies inn til å gjøre en uavhengig gjennomgang av utbetalingene av økonomisk sosialhjelp i Stjørdal.

– Kostnadene må ned, presiserer stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

LES OGSÅ: Skal siosialklientene møte på rådhustrappa hver morgen?

Derfor ber flertallet NAV om å utrede gjennomgående lavere veiledende satser for økonomisk sosialhjelp.

Han fikk sine forslag vedtatt med 21 mot 20 stemmer i kommunestyret torsdag kveld.

Ordførerflertallet består av Senterpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Krf og Miljøpartiet. Arbeiderpartiet, Venstre, SV og rødt stemte imot.

Det eneste hele kommunestyret var enige om, er at det skal innføres en ny redusert veiledende sats for økonomisk sosialhjelp til ungdom som bor hjemme. Satsen reduseres med to tusen kroner til 3.900 kroner måneden.

Vedtaket i kommunestyret betyr at eksterne eksperter nå skal kikke NAV Værnesregionen i kortene. De skal sjekke om de sterkt økende utbetalingene i Stjørdal de senere år, henger sammen med om NAV har endret utbetalingspraksis.

Kommunestyret i Stjørdal vil også vite om det finnes andre kommuner med en forvaltningspraksis som ville medført reduserte utbetalinger i ellers like tilfeller enn det som har skjedd i Stjørdal.

LES OGSÅ: Vil kutte i siosaialhjelp og kreve daglig oppmøte

Flertallet i kommunestyret vil også vite om kontrollrutinene som skal motvirke feilaktige utbetalinger av økonomisk sosialhjelp, faktisk virker i Stjørdal.

Men daglig oppmøteplikt for sosialklienter skal ikke gjennomføres så strengt som de første forslaget fra stjørdalsordføreren la opp til. Ordførerblokka strøk ordet «alle» i forslaget sitt i kommunestyret torsdag kveld.

Hvem som skal møte og hvor de skal møte, skal fagfolk i NAV avgjøre.