Rådmannens budsjettforslag er lagt fram uten eiendomsskatt på boliger, fritidshus og næringseiendommer. Dermed har Meråker kommune seks millioner mindre i inntekt enn den kunne ha hatt.

Hva kunne kommunen ha fått gjort om den hadde hatt seks millioner mer?

– Det ønsker jeg ikke å si noe om. Mitt oppdrag var å legge fram et budsjett uten eiendomsskatt på boliger, fritidshus og næringseiendommer. Det har jeg gjort, sier rådmann Henrik Vinje.

Reversere?

Han vil ikke si hva han mener kommunen burde ha prioritert hvis den hadde hatt seks millioner kroner ekstra.

– Men rent generelt kan jeg si at det hadde gjort det mulig for kommunestyret å reversere konsekvensene hvis man mener at budsjettforslaget kutter for kraftig. I tillegg hadde kommunen hatt muligheten til å sette av penger på fond, slik at vi kunne bedre nettoresultatet, sier rådmann Henrik Vinje.

Stillinger

Lavere budsjett betyr blant annet færre stillinger. Et årsverk i kommnen koster rundt 650.000 kroner. Med seks millioner mer i lommeboken, kunne kommunen for eksempel ha penger til ni flere årsverk enn i dag.

Forslaget legger nemlig opp til å bruke 1,9 millioner kroner fra kommunens «sparekonto», disposisjonsfondet, for å få budsjettet i balanse, slik loven krever.

Asylmottak og e-skatt

For neste år får Meråker kommune redusert inntektene sine med ni millioner kroner fordi to asylmottak er lagt ned. I tillegg får kommunen seks millioner mindre enn i år når eiendomsskatten på boliger, hytter og næringseiendom ikke blir videreført.

Kommunestyret påla nemlig rådmannen i oktober å legge fram et budsjettforslag uten lokalt vedtatt eiendomsskatt.

«Verk og bruk»

Meråker har også inntekter fra eiendomsskatt på det som blir kalt «verk og bruk». Dette er all hovedsak eiendomsskatt på kraftverkene med deres installasjoner og kraftledninger. I 2018 er den beregnet til 9,5 millioner kroner.