Filmbussen i Trøndelag kommer til Stjørdal 10. og 11. august. Profesjonelle filmskapere og topp utstyr er med som passasjerer i bussen, og skal bidra til å lage en film fra ideen kommer og helt til filmen er ferdig.

– Dette er en unik mulighet til ungdommene. Her kan de bruke to av sine feriedager til noe fornuftig, sier prosjektleder og klubbarbeider ved Carbon Fritidsklubb, Magnus Larsen.

Workshop

Basen blir på Carbon i Kimen kulturhus. Det er lagt opp til workshop de to dagene Filmbussen er i byen.

Det er totalt 25 plasser til ungdommene i Stjørdal, men vil du være med så må du skynde deg. Allerede nå er 23 plasser besatt.

– Det viser at det er stor interesse for film i Stjørdal. Filmskaping er vanskelig å utføre med skikkelig utstyr og kompetanse. Nå får ungdommene hjelp fra start til slutt, og får en pekepinn på hva som skal til, forteller Magnus Larsen.

I fjor var det 20 påmeldte da Filmbussen i Trøndelag kom på besøk.

Softis-banden

14-åringene Peder Gustad og Aslak Kjebekk er med henholdsvis for andre og tredje året.

– Vi får lage film med proft utstyr og redigeringsprogram. Det er et kurs der vi får god hjelp, og det er kjempeartig, sier kameratene.

I fjor var de på samme gruppe og laget filmen «Softis-banden». Det endte med at Kimen kulturhus ble sprengt i filler.

– Actionfilmer er kulest å lage, sier Aslak.

Deles inn i grupper

Magnus Larsen forteller at Carbon skal videreføre det ungdommene lærer på workshopen.

– De skal få fortsette og utøve det de lærer seg her på Carbon. Vi skal forsøke å skaffe midler til og kjøpe et kamera og mer programvare, slik at kunnskapen blir holdt ved like, sier han.

De 25 deltakerne blir delt inn i grupper. Hver gruppe skal lage en idé til en film, tegne et såkalt bildemanus og videre gå i gang med opptak av filmen. Etter opptak skal filmen redigeres og vises fram. Hver gruppe skal ha med seg en instruktør som skal hjelpe til og komme med innspill underveis.

– Det er kun fanatsien som kan sette en stopper. Opptakene skal skje i sentrumsområdet i Stjørdal, sier Magnus Larsen.

Storpremiere

Filmbussen i Trøndelag besøker til sammen 11 steder i sommer. Storpremieren finner sted i storsalen i Kimen lørdag 13. august.

– Da skal filmene fra de 11 stedene vises. Alle som har vært med på kurset, også foreldre og foresatte, er invitert. Det blir utdeling av priser, blant annet «Gullbussen». Dette er ordentlig høytidelig, og en konferansier skal lede kvelden, forklarer Larsen.