– Vi spoler tilbake ett år og gjenopplever et av stjørdalhistoriens største milepæler: Åpningen av kulturhuset, sier produsent Ole Ivar Teigen.

Den store utfordringen for arrangørene er at det «bare» er plass til en tidel av Stjørdals befolkning i kulturhuset på en og samme tid.

Fest for å takke publikum

– Jeg har ikke trua på at man får bena plantet på bakken. Tiden går så fort. Ett år etter at kronprinsen åpnet huset føles det fortsatt som vi svever en meter over bakken, sier Teigen.

Kultursjef i Stjørdal, Jarle Førde, sier det er på sin plass at feiringen av at kulturhuset har vært åpent i ett år er en folkefest for å takke publikum.

– Når jeg tenker på hva vi har gjort på ett år ser jeg hvor innholdsrikt det har vært. Vår utfordring er å lokke publikum tilbake gang etter gang. Vi har mange ideer og satser høyere på programmet for årets program en fjorårets, sier Førde.

Fyller huset

Bursdagsfeiringen tar i bruk hele Kimen. Hele dagen blir det gratisforestillinger i Vektersalen, aulaen i biblioteket og i galleriet. Skateklubben har oppvisninger i skateparken, det vil være en utescene foran huset og i kinosalene vises høydepunktene fra åpningen for et år siden flere ganger i løpet av dagen.

– Hele arrangementet på dagtid er gratis. Vi velger å gjøre det så stort som mulig og gratis som en takk til publikum som har gitt fulle hus hele året. Man kan gjenoppleve stemningen fra åpningen i fjor, og ikke minst oppleve noe av følelsen om man ikke var der, sier markedsansvarlig Lene Fjellstad.

Alle målgruppene

De tre arrangørene sier det er kjempeviktig at så mange målgrupper som mulig treffes av ett-årsjubileet.

Alle Stjørdals korps skal samles og gå i tog, det skjer ikke på 17. mai en gang. Fosseduren skal spille, NRK-profilen Håvard Paulsen, som mange kjenner igjen fra barne-tv kommer og mange flere.

– Vi tar en pause på ettermiddagen, så voksne kan kle seg litt opp og komme på konserter i de to store salene, sier Teigen.

Alnæs returnerer

Frode Alnæs hadde en stor rolle under åpningsfeiringen for et år siden. Litt symbolsk kommer han nå tilbake på det første jubileet.

– Han har kommet til oss flere ganger og ønsket å komme tilbake. Det passer veldig bra at han kommer nå, sier Teigen.

– Det er jo symbolikk i at han kommer tilbake, men også at nye ansikt kommer samtidig. En ting er sikkert, det siste året har vært et skikkelig løft for kulturen, sier Førde.