Heidi og Trond Beitland har fått hjelp av filmskaper Adrian Minde fra Stjørdal  og Erik Stenvik til å lage dokumentar om slått.

Og nå er NRK er interessert i en kortversjon av de to produksjonene.

- Vi synes det hadde vært artig å få laget en film om hvordan man drev med slått fra gammelt av. Om redskapene og hvordan de gjorde det, sier Heidi Beitland.

Stor interesse

Heidi Beitland og mannen har to enger oppi Beitlandet, ei blomstereng og en beitemark. Engene har vært til gjenstand for stor interesse. Blomsterenga er ei såkalt A-eng, det vil si en eng med største artsmangfold.

For to uker ble gården i Ferbygda besøkt av 60 forskere fra hele Europa i forbindelse med en stor forskerkonferanse i Trondheim.

- Noen av forskerne ba om å få bli igjen og vente på finvær for å studere landskapet nærmere, forteller Heidi. På gården har de ikke bare enger, men også noen gamle styvingstrær som forskerne fant interessante. På grunn av høsting av lauv fra disse trærne har trærne en veldig spesiell fasong. Gårdens folk kappet nyskuddene av trærne og ga til husdyra om vinteren. Det ble hengt opp ris til tørk på låven, og kyrne knasket dem som potetgull.

Premierevisning

Det samme teamet søkte også om penger til et annet filmprosjekt med beslektet tema. Begg filmene hadde hadde premierevisning under Slåttelaugets faglige samling på Stiklestad den 20. juni.

- Vi har faktisk drevet og filmet sammen med Adrian Minde over tre somre. Og Erik Stenvik har gjort en formidabel jobb med å skrive manus til filmene. Det har faktisk vært ganske arbeidssomt,  forteller Heidi Beitland.

Litt av målet deres med prosjektet var å lære mer om ljåslått selv, sier hun.

Sammen med Adrian Minde som har filmet og klippet, er det skapt en stemningsfull og samtidig informativ dokumentar. Filmen er basert på 50 timer opptak bak slåtteengfilmen, tatt opp oppi Beitlandet og ved Romma gård i Elvran.

Den andre filmen "Fjellslått og stakking i Grøtdalen" er basert på et gammelt filmopptak på Kvamsfjellet i Steinkjer, forteller Heidi.

- Det er fra en gammel myrslått. Filmen er en stumfilm, men vi har fått satt tekst og lyd til den, slik at den ble veldig informativ.

Litt av formålet med filmene er å spre kunnskap om slått.

- NRK har også vist interesse. De lurte på om det går an å få en forkortet versjon av dokumentaren. Vi får se hva som kommer utav det, sier Heidi.

- Hvorfor er det så viktig for dere på Beitlandet å ha enger?

- Blomsterenga har vi for landskapet sin del. Det finnes bare en prosent igjen av blomsterengene i Norge. Jeg tror det samme er tilfelle i hele Europa. Slåttengen den har vi fordi vi har beitedyr.

Slå din egen blomstereng

Du går an å prøve lage sin egen blomstereng, for eksempel på hyttetomta.

Det finnes frø å få kjøpt på Felleskjøpet. Man kan prøve å strø de utover marka til våren og se om noe begynner å vokse.

Men for at det skal bli eng må graset slås. Så da må man anskaffe en ljå og prøve og lære teknikken.

- Graset må en rake sammen og fjerne. Eventuelt etter at det har tørket litt. Gi det til sauen utom gjerdet eller til skogens dyr, foreslår Heidi Beitland.

Lykkes du vil det komme opp blåklokker og prestekrager og kanskje en mende andre sorter. I blomsterenga til Heidi og Trond vokser det også orkideer av mange slag, blant annet marihånd og nattfiol.

Adrian Minde har gjort en omfattende jobb med filming og klipping. Foto: Privat