«Kongens nei» har fått mye omtale den siste tiden. Det er norgespremiere på den norske filmen fredag kveld. Kimen kino viser den to ganger på premierekvelden.

– Den ene forestillingen er så godt som utsolgt, mens den andre er halvfull, sier senterleder Gro Langnes.

Kinoen i kulturhuset har solgt tre lukkende forestillinger av filmen til bedrifter. De har også fått bestilling på skolekino mandag 3. oktober, i tillegg til at det er satt opp en forestilling tilknyttet Hegraseminaret i neste uke.

– Jeg ser for meg at dette blir den nye storfilmen i Stjørdal. Vi har ventet lenge på den, og vi har store forhåpninger. Folk har ringt til oss, sendt mail og til og med fysisk banket på døra til kontoret mitt. Alle lurer på når vi legger ut billetter. Et slikt trykk har vi ikke opplevd før, forteller Langnes.

Det er «Bølgen» som er den store kinovinneren i Kimen kino siden åpningen i fjor sommer. Til sammen 8.743 personer så filmen, fordelt på 131 visninger.

Regissør Erik Poppe er glad for den gode responsen på filmen. Foto: Lars Sørnes

– Lettelse

Torsdag formiddag hadde senterleder Langnes storfint besøk. Regissør av «Kongens nei», Erik Poppe, kom innom Kimen kulturhus. Han kom nesten direkte fra Slottsparken i Oslo, der filmen ble vist på storskjerm foran nesten 12.000 mennesker onsdag kveld. Hele kongefamilien var også til stede.

– Helt eventyrlig. Det er faktisk vanskelig å beskrive. Det kom familier og mange unge folk. Alt var så vakkert. Rett og slett overveldende, og noe jeg aldri vil få oppleve igjen, sier Poppe til Stjørdalens Blad.

«Kongens Nei» handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.

Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen.

Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet.

– Jeg har vært forberedt på alle typer tilbakemeldinger. Det er en lettelse å få god respons fra både kritikere og publikum, og jeg er utrolig takknemlig, sier Erik Poppe.

Skal brukes i skolen

Arbeidet med «Kongens nei» har pågått i fire år.

– De tre siste årene har vært grusomme med veldig mye jobb. Ingen av oss var vel forberedt på at filmen skulle få så mye fokus. Jeg er lettere sjokkert, men utrolig glad på filmens vegne, sier Poppe.

Han tok tidlig et valg om å filme på de stedene som hendelsene faktisk skjedde.

– Det valget satte noen føringer, men jeg synes det var veldig viktig for hele folket. Det gir fortellingen troverdighet, sier Poppe.

Regissøren blir glad når han hører at Kimen kino allerede er booket til skolekino. Erik Poppe forteller at det jobbes med et prosjekt der filmen skal integreres i skoleverket.

– De som skal styre landet vårt framover må forstå, huske og fortelle videre. Selv trodde jeg ikke at hendelsene som skjedde disse aprildagene i 1940 var så dramatiske som de faktisk var. Jeg var ikke sløv på skolen, men fikk det ikke med meg. Derfor er dette en viktig film historisk sett, mener han.

Mange visninger

Senterleder Gro Langnes forteller at at Kimen kino skal vise tre-fire forestillinger av «Kongens nei» om dagen i begynnelsen.

– Og den kommer til å gå en stund hos oss, sier hun.