«Bikkjeevangeliet» er Stenmarks andre bokutgivelse. I 2006 ga stjørdalingen ut boka «Pølsedrømmer», som fikk gode kritikker.

- For ti år siden fikk jeg mange anmeldelser. Boka ble anmeldt i nesten alle aviser, og fikk mye fin og positiv omtale. Men i de siste årene har det vært vanskeligere for ferske forfattere å få bokanmeldelser, sier Stenmark.

Opptur for poesien

Mange av de store avisene har nesten sluttet med bokanmeldelser, og flere har sluttet å anmelde poesi. Men samtidig gjør poesien seg gjeldende på nye fronter.

- Flere har begynt å dele samtidspoesi på Instagram og Twitter. Mange er opptatt av poesi. Det var nettopp en maratonsending med dikt på NRK som varte i fem timer, og da var det enorm interesse. Lørdag dukket det plutselig opp diktanmeldelser i VG som for noen år siden sa at de skulle slutte med bokanmeldelser, så jeg føler at poesi er på vei tilbake og at 2016 nærmest har blitt et poesiår.

Denne diktsamlingen ble for øvrig anmeldt av Aftenposten som mener det kan bli i overkant mye hund.

Undergrunnssjanger

Men det er ikke penger som motiverer poeten.

- Det er en spesiell sjanger som du holder på med uavhengig av popularitet. Når du leser et dikt vet du at det ikke er skrevet for pengenes skyld, sier Stenmark. Det er en ordentlig undergrunnssjanger. Han tror det er mange som skriver dikt i det stille.

- Det som det har vært stille rundt, er de som leser poesi. Det er mange som kjøper romaner, men det er ikke så mange som kjøper diktsamlinger. Men jeg føler at det er i ferd med å endre seg.

Frihet i dikt

I 2013 debuterte Stenmark som sangtekstforfatter med bandet Hauk & due hvor Stenmarks tekster blir tonsatt av komponist Håvard Flatmo som synger og spiller gitar i bandet.

- Jeg begynte å skrive dikt i slutten av tenårene. Debuten min "Pølsedrømmer" begynte egentlig som dikt, men endte opp som en prosabok. Nå har jeg kommet tilbake til diktsjangeren etter at jeg begynte å skrive disse sangtekstene for Hauk & due. Jeg synes egentlig det er den mest spennende sjangeren for du er så fri når du skriver dikt. Alt kan oppstå på to linjer.

Moderne og sær

Til vanlig jobber Stenmark som norsk- og tysklærer på Ole Vig på linja for musikk og dans.

- Det er en veldig inspirerende gjeng å jobbe med, med mange kunstnersjeler som liker å prøve nye ting. De bruker jo en del dikt, sangtekster og sånt som de deler på Instagram, snap og Twitter, men jeg ser at mange leser mye gamle ting. Jeg prøver å vise dem litt mer av det nye som er litt mer skjult både for ungdom og voksne. Det er mye bra som er skrevet av unge folk. Det som skrives i dag er utrolig spennende og har et litt annet litterært uttrykk enn for 20-30 år siden.

Om den nye boka si «Bikkjeevangeliet» sier han dette: - Den er ganske moderne og direkte. Diktene kan være litt sære og surrealistiske, men jeg opplever at de likevel kommuniserer fint med leseren.