–Men vi måtte jo vente til vi hadde kulturhuset.

–Det var jo ærefullt å høre, sier Håkon Bleken.

En av Norges fremste

Han debuterte i 1951, og har fornyet sitt omfattende kunstnerskap i mer enn syv tiår. 11. november stiller han ut på Stjørdal for første gang.

Bleken er av Norges fremste samfunnskunstnere og er blant annet utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I en alder av 87 år er den samfunnsengasjerte kunstneren fortsatt svært produktiv.

Mandag dro tre damer fra Stjørdal Kunstforening for å besøke Bleken i hans atelier i boligen på Steinberget i Trondheim. 87-åringen arbeider og bor i en gammel sveitservilla med panoramautsikt over byen og fjorden.

Sidsel Schønberg, Mille Adserø og Grete Mahlum fra Stjørdal kunstforening blar seg entusiastiske gjennom mylderet av malerier, kulltegninger, trykk og collage i Blekens atelier.

–Denne her er fin, den kan dere ta, sier Bleken og holder opp et bilde.

–Oj, hva med denne, sier en av damene.

–Nei, ikke den. Den er ikke til salgs, svarer Bleken.

Travel kunstner

Mange av verkene er av nyere dato.

–Ja det har vært veldig mye, ikke de siste månedene for det har vært for travelt, men før det var det mye, sier han.

Det blir første gang Bleken besøker kulturhuset i Stjørdal.

–Jeg har dessverre ikke fått tid til å besøke Kimen før. Men nå får jeg jo sett det når jeg åpner utstillinga mi , sier han.

Bleken er en travel mann. Den opprinnelige datoen for utstillingen måtte flyttes fordi hovedpersonen skulle på reise.

–Jeg prøver å holde koken. Jeg skal til Tyskland og se en utstilling med Francis Bacon. Jeg reiser mye til Danmark og Sverige. Jeg kan jo reise fram og tilbake til kunstmuseet Louisianna i København på en dag. Ellers prøver jeg prøver å holde meg i form og gå turer.

De tre damene har med seg romtegningene for galleriet på Kimen. De lurer på om Bleken har sterke meninger om hvor de ulike bildene skal henge?

– Du har ikke noen problemer med hvordan vi henger opp utstillingen?

– Nei, til det er jeg for travel. Men det får dere til, sier Bleken.

Selv om han bor en halvtimes kjøretur unna, har ikke Bleken noe spesielt forhold til Stjørdal.

– Jeg har ikke noe annet forhold til Stjørdal enn at jeg har kjørt forbi en rekke ganger på vei til hytta i Åsenfjorden. Eller når jeg skal reise med fly. Jeg har en gammel familiehytte i Leangsbukta i Åsenfjorden, men jeg bruker den lite. Mest fordi det ikke er ideelt å male der.

Sammen med de besøkende går han gjennom verkene i forskjellige størrelser som står stablet opp langs veggene i atelieret.

Ventet lenge

– Er det noe tema for utstillingen?

– Nei det er ikke noe tema. Det er kvalitet og det som passer sammen.

Formann i Stjørdal Kunstforening, Sidsel Schønberg, er fornøyd med å få Bleken til Kimen.

– Dette er noe vi har ventet på lenge. Nå får folk anledning til å se noen av verkene hans her. Bleken er ikke billigsalg, men det stilles ut grafikk, så det er noe som ikke er så kostbart, sier Schønberg.

Foto: Helgesen, Kristian
Foto: Helgesen, Kristian