Leder av kattugleprosjektet i regi av NOF Nord-Trøndelag, Ingar Jostein Øien (51), har fulgt kattuglene i Stjørdalsdalføret i mange år på nært hold.

Han fikk napp da han skulle sjekke ei av kassene i kattugleprosjektet på Skatval denne uken. Ingar Jostein klargjorde håven som var montert på et ekstra langt skaft og snek seg rolig inn på kassa som hang høyt oppe i ei kraftig gran.

– Jeg fikk et tips om at kattugla sannsynligvis hekket i denne kassa i år. Ut fra fjærdrakten, både på vingene og ellers, er det lett å se at dette dreier seg om et godt voksent eksemplar, sier han.

Ofte finner ornitologene de samme kattuglene i kassene flere år på rad, opplyser Øien.

– Men dette er første gang det er konstatert hekking i denne kassa, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Denne ugla om seint i gang i år. Tilgangen på smågnagere framover vil være avgjørende for om disse ungene vokser opp. Foto: Einar Hugnes

Bare 600 gram

I tillegg til både å måle vingelengde og sette på en metallring for seinere identifikasjon på den ene foten, ble kattugla veid. Den viste seg å veie 600 gram, noe som er normalvekt for ei voksen kattugle i godt hold.

Før kattugla ble plassert tilbake i kassa, klatret Ingar Jostein opp stigen, tok av lokket og sjekket innholdet nede i kassa.

– I denne kassa er det tre egg og jeg hører lyder fra det ene egget. Det er nok like før klekking hos dette kattugleparet. Hvis alt går som normalt, vil ungene kunne forlate denne kassa om vel tre uker. Da er de enda ikke flygedyktige.

Før han la på lokket, ble den velvoksne kattugla plassert rolig ned i kassa igjen til eggene sine, og flyhullet fylt med tekstilposen den hadde vært oppbevart i. Før vi rolig forlot kassa, ble posen forsiktig fjernet og kattugla fikk igjen være i fred med sine tre snart klekkeklare egg.

140 kasser i flere kommuner

Kattugleprosjektet i Nord-Trøndelag skjøt fart på 90-tallet. Før det hadde Ingar Jostein Øien hengt opp mange egne kasser. De neste årene ble det hengt opp kasser for kattugle både i Stjørdal, Meråker og flere andre kommuner nordover i fylket.

De siste årene har prosjektet talt hele 140 kasser.

– Vi er flere som følger opp dette prosjektet hver vår. Året sesong ser ut til å relativt normalt hos oss i Stjørdalsføret. Vi har registrert 23 hekkeforsøk i kassene våre. Lenger nord er det bedre, med 50 prosent økning i forhold til et vanlig år, sier Ingar Jostein.