Etter nesten 20 år i Oslo og Asker tok Linda Stol Strigsve (45) med seg familien og flyttet hjem til Stjørdal i fjor sommer. Men jobbmarkedet tvinger henne tilbake til det mer urbane livet..

– Jeg er glad i Stjørdal, og det er med tungt hjerte jeg må flytte fra mange som betyr mye for meg. Men jeg kan ikke gå hjemme uten fast jobb i evigheter, og jeg kjenner på kroppen at jeg må jobbe, sier Linda Stol Strigsve.

Musikalartisten som er oppvokst på Stokmoen og Konvallsletta, har stått på store scener siden hun slo gjennom med «I blanke messingen» på Chateau Neuf i Oslo i 2002. Siden har hun hatt store roller i «Fame», «Les Misérables», «Evita», «Svindlere med stil» og «Mamma Mia!», for å nevne noen.

Saken fortsetter under bildet.

Linda sammen med barna Eljas og Julie. De har trivdes godt i Stjørdal, men nå flytter de sørover igjen. Mannen Hans Einar Apelland er også med på flyttelasset. Foto: Lars Sørnes

Romantisk drøm

I fjor sommer pakket hun, mannen Hans Einar Apelland og barna Eljas (7) og Julie (10) koffertene. De flyttet fra boligen i Asker og «hjem» til Stjørdal.

– Jeg har lyst til å jobbe mer med kulturadministrasjon. Og jeg har en romantisk drøm om at ungene mine skal ha den samme oppveksten som jeg hadde. Derfor bestemte vi oss for å prøve, sier Linda.

45-åringen snakker om mange gode minner fra barne- og ungdomsårene i Stjørdal. Det var ballett, dansekurs hos Jostein Kroglund og sang på kulturskolen. Huset som i fjor sto klart i Hjelsengvegen har morfaren hennes bygd. Hun ville hjem for godt.

Men arbeidsmarkedet var ikke enkelt. Hun har søkt på jobber i Stjørdal, Trondheim og nærliggende kommuner. Uten å få napp.

– Jeg var ute etter en fast jobb. Erfaringen viser at det er lettest å få jobb i det nettverket man er i. I tiden etter at vi flyttet til Stjørdal har jeg hatt noen vikartimer på kulturskolen som sanglærer, men det er for lite. Jeg vil jobbe mye, forteller Linda.

I februar ble stjørdalskvinnen oppringt av sin tidligere sjef ved Musikkteaterhøyskolen i Oslo. Hun ønsket henne som assisterende rektor. Etter et familieråd bestemte de seg for å vende snuten tilbake til samme nabolag i Asker. Flyttelasset går i midten av juli, og i august er hun i gang med sin nye jobb.

– Dette er en drømmejobb for meg. Nå blir vi værende sørpå en god stund.

Saken fortsetter under bildet.

Her ser vi Linda Stol Strigsve som Fantine i «Les Misérables», sammen med Eivind Brandtzæg. Foto: Privat

– Spennende

45-åringen bestemte seg for at hun ville jobbe med sang og dans da hun som 16-åring så «Sweet Charity» i Olavshallen med Wenche Myhre i hovedrollen. Etter Ole Vig videregående skole ble det utdanning ved blant annet Toneheim Folkehøgskole på Hamar, Bårdar Akademiet i Oslo og ett semester ved en teaterskole i New York.

Linda Stol Strigsve har skapt seg et navn som musikalartist i Oslo. Sin siste store opptreden hadde hun sommeren 2009, med «Mamma Mia!» på Folketeatret.

– Jeg hoppet av da jeg ble gravid med Eljas. Jeg måtte reise mye hvis jeg skulle fortsette musikallivet, og det var uaktuelt å være mye borte fra ungene. Det var ikke en vanskelig avgjørelse å ta. Jeg ville begynne på nytt, og jeg elsker faget, sier Linda.

Hun kan se tilbake på mange flotte minner og opplevelser.

– Det har vært spennende, og jeg har vært med på utrolig mye gøy. I perioder har jeg ikke hatt jobb, noe som er ensbetydende med lite penger. Og det er mye hard jobbing. Er man ikke god nok, så får man ikke jobb. Så enkelt er det. Men jeg ville ikke vært foruten alt jeg har opplevd, forteller stjørdalskvinnen.

– Savner du livet på scenen?

– Ja, innimellom. Men når jeg ser på ungene mine så forsvinner den følelsen. Det kreves innmari mye for å holde seg på topp, og det gir meg ikke fleksibilitet med det å ha familie.

Saken fortsetter under bildet.

Dette er fra Mamma Mia-tiden i Oslo. Linda Stol Strigsve sammen med Guro Dugstad, May Schjörlien og Mari Lerberg Fossum. Foto: Privat

Skryter av Kimen

I det knappe året hun har bodd i hjemkommunen har hun rukket å bli imponert over Kimen kulturhus.

– Et kjempeviktig og fantastisk bygg som helt klart løfter kulturlivet. Det er i tidens ånd. Noe av det jeg har savnet med Stjørdal er at det ikke har vært attraktivt nok i sentrum. Det blir et mye mer levende sentrum med kulturhuset og den tilhørende parken, sier Linda.

Det kan bli en stund før hun får nyte godt av Stjørdals storstue igjen. Nå blir det jobbing på Musikkteaterhøyskolen i hovedstaden, for øvrig på samme sted som hun jobbet før hun flyttet i fjor sommer, da som internasjonal koordinator.

Og 45-åringen utelukker ikke helt at hun blir å se på en stor scene igjen.

– Jeg har aldri sagt at jeg har gitt meg helt. En musikalrolle i Oslo på en kort kontrakt kunne vært spennende. Men da må det være en hovedrolle, tror jeg!