Den 7. oktober arrangeres det stor konsert i Kimen. «Og lauvet var gyllent – en hyllest til Edgar Heringstad» er et samarbeidsprosjekt mellom Kimen kulturhus, Trondheim Toradergruppe, Stjørdal trekkspillklubb og Stjørdal kulturskole. Musikere fra fjern og nær møter opp for å hylle Heringstad.

–Det er artig å vite at andre musikere bruker det en komponerer. Da er vitsen oppnådd, sier Edgar Heringstad.

–Hva sier du til at så mange vil komme å være med på en hyllest til deg?

–Det må bety at det er mye trivelige folk rundt om. Og selv om dette er et litt voldsomt opplegg, synes jeg at det er greit at det blir en sånn konsert også.

Lang karriere

Edgar Heringstad fyller 75 år i år, og i 70 av årene har han spilt trekkspill.

–Det startet med at jeg fikk en torader av faren min som femåring. Det varte i ett år før det var utspilt. Etter det fikk jeg et pianospill. Da lagde jeg også min første komposisjon. Jeg kunne ikke noter selv, så jeg måtte få noen til å skrive den ned for meg. Det var starten, og siden da har det blitt rundt 350 komposisjoner.

–Og eget orkester?

–Ja, det kom i gang i 1986. Før det hadde jeg spilt i ulike konstellasjoner både på Røros og hjemme på Stjørdal. Men i 1986 ble altså Edgar Heringstads orkester dannet. Da dro vi for det meste rundt på festivalspilling.

Samlet sanger

I tillegg til å skrive mye eget materiale har Edgar Heringstad gjort en stor jobb med å samle inn lokal musikk fra dalføret fra Gråelva i Hegra og opp til riksgrensen.

–Det er musikk som både er komponert lokalt, men ikke minst også musikk som ble brukt og spilt lokalt, som ikke nødvendigvis det var skrevet ned noter til. Jeg reiste mye rundt med båndopptaker og skrev ned musikken. Det har vel blitt rundt 150 i tallet, sier Edgar Heringstad.

Sammentreff

Samarbeidet om konserten i Kimen kulturhus oppsto ved et sammentreff.

–Vi hadde selv tenkt på et opplegg rundt vår egen Edgar Heringstad i lengre tid, og da Trondheim Toradergruppe tok kontakt med oss og spurte om å lage et opplegg med Heringstad, slo vi oss sammen. Vi koblet på Stjørdal trekkspillklubb og kulturskolen, og sammen har vi satt sammen et program med et bredt spekter av aktører som vil være med på hyllesten, sier Jomar Ertsgaard i Kimen kulturhus.

De som deltar på konserten er:

Offerdal Spelmannslag (SE), BUL og Romsdal Spelmannslag, Gunn Brøndbo, Ann Helen Brøndbo Foosnæs og Arild Plassen, Sturla Eide og Åsmund Svenkerud, Olav Haugen, Rikke Van Ommeren, Selbu Felebyggerlag, Herdarlage, Stjørdal Trekkspillklubb, Autumn Leaves, Trondheim Toradergruppe, Håvard Tidemann, Stjørdal Kulturskole, Trøskarlaget, Malm Trekkspillklubb, Bjørn Aksdal og Edgar Heringstads orkester.