Elevene på linja helse og oppvekst ved Ole Vig videregående skole fikk 7000 kroner til inngangsbilletter, og det var 41 elever som dro avgårde fredag.

Det er ekte menneskekropper som vises på utstillinga i NTNU Vitenskapsmuseet til oktober.

– Det virker som elevene grugleder seg. Da vi overrakte pengegaven syntes noen det var spennende og ga uttrykk for at de gledet seg. Andre mente det kunne bli litt ekkelt og tøft å se menneskekroppene, sier lærer og leder i nysaniteten, Stina Åshildsdatter Grolid etter overrekkelsen.

Sterk kost

– Skolen stiller med seks lærere, slik at de kan ivareta elevene godt underveis, hvis det skulle bli sterk kost til, legger hun til.

– Hvorfor ønsker sanitetsforeninga at elevene skal få se denne utstillinga?

– Utstillingen kan være med på å gi de et unikt innblikk i hvordan menneskekroppen er bygd opp, og hvordan den fungerer. Det er viktig at ungdommene har et naturlig forhold til kropp, både for sin egen del og for utdanningen sin del, sier Grolid.

Feirer menneskekroppen

Formålet med utstillinga er å øke bevisstheten rundt helse. Den ønsker å feirer menneskekroppens bevegelse og dens potensial, gjennom estetiske presentasjoner av kroppens form og kompliserte funksjoner.

– Utstillingen BODY WORLDS Vital er spennende, verdenskjent og kommer til Trondheim som eneste plass i Norge. Da vi ble spurt om støtte til dette, var det bred enighet i styret om at vi ønsket å støtte elevene med inngangsbilletter. Saniteten er opptatt av helse og unge. Vi vil motivere ungdommer til å fortsette helseutdanningen sin, og at de skal bli motiverte av å noe ekstra, sier Grolid.

Naturlig forhold

Ved hjelp av autentiske menneskelige organer og multimedia viser utstillingen kroppen i trivsel, smerte og sykdom.

– Hva tenker dere rundt diskusjonene rundt utstillingen?

–Vi skjønner at den er omstridt fordi det er ekte menneskekropper som er utstilt. Samtidig er kropp, liv og død helt naturlige av livet, og noe vi ønsker elevene skal ha et naturlig forhold til. Det er en anledning til å se menneskekroppen og hvor fantastisk den er. Donorene har selv gitt samtykke til at kroppene deres kan stilles ut etter sin død, sier Grolid.