Det årlige driftstilskuddet til lokale lag og foreninger i Malvik deles ut i disse dager, og utgjør en samlet pott på 965.325 kroner.

Hommelvik juniorkorps fikk innvilget 20.200 kroner i driftsstøtte fra Malvik kommune.

Den kommunale støtten blir imidlertid bare småpenger for et skolekorps med store utgifter, mener leder Agnes Johanne Omenås.

– Vi er naturligvis veldig glade for å få disse pengene, men i det store og hele er bidraget fra kommunen temmelig beskjedent. Pengene forsvinner i det store sluket, sier hun.

Ikke sutrete

Tilskuddet består av en grunnstøtte og et tilskudd basert på aktivitet og antall medlemmer.

Korpslederen vil nødig framstå som sutrete, men er opptatt av å formidle sannheten når Bladet ber om en kommentar til saken om årets kulturtilskudd.

Krevende

Omenås legger ikke skjul på at det å drive skolekorps i Malvik har blitt en krevende øvelse. I en årrekke dekket kommunen 25 prosent av lønna til skolekorpsenes dirigenter. I 2015 valgte politikerne å kutte tilskuddet. Det gjør at Hommelvik juniorkorps nå sitter igjen med hele regninga selv.

– Vi har 300.000 kroner i årlige utgifter til dirigent. Det kommunale bidraget er redusert til et minimum etter at dirigentstøtten falt bort,sier Omenås.

Det krever større engasjement fra foreldrene og flere dugnadstimer.

– Vi klarer å få det til, men korpset må drives billigere enn før. Det har blitt mer arbeid på foreldrene og det er en grense på hvor langt vi kan tøye den strikken også, sier Omenås.

Kommunesammenslåing

Ifølge korpslederen er vilkårene for skolekorps bedre i nabokommunen Trondheim. Bystyret vedtok i 2014 å sette av tilskuddsmidler til innkjøp av instrumenter til korps. Midlene skal prioriteres til instrumenter for barn og unge i trondheimskorps. I 2017 er det totalt satt av 0,5 millioner til fordeling.

– Med det utgangspunktet er jeg positiv til en kommunesammenslåing, sier Omenås spøkefullt.

Trange kår

Kulturmidlene deles ut etter faste vedtatte kriterier. Leder i utvalg for oppvekst og kultur, Trond Hoseth, mener det ikke er rom for å øke potten akkurat nå.

– Dirigentsstøtten var et statlig finansiert tilbud, og når staten kuttet dette tilbudet måtte vi dessverre følge rådmannens anbefaling om at kommunen ikke kunne opprettholde denne. Dette for å få gjeninnført driftsstøtte til alle de frivillige lag og organisasjonene i kommunen. Det er viktig for oss at de midlene vi har kommer flest mulig til gode. Kulturlivet er en viktig del av Malvik og derfor er det så viktig at kommunen fortsatt gir støtte til lokale lag og foreninger. Kommunens økonomi tillater dessverre ikke de store utskeielsene, og dersom vi skal få bygd to nye ungdomsskoler slik som vi har som mål, må vi fortsatt være ansvarlig i pengebruken, skriver Hoseth i en epost til Bladet.

Fint med innspill

Ap-politikeren er imidlertid glad for å få innspill.

– Det er fint å få denne typen tilbakemeldinger fra Omenås. Det er viktig for oss å lytte godt til de innspillene vi får. I siste møte i utvalg for oppvekst og kultur vedtok vi at nytt forslag til støtteordninger skal omfatte en høringsrunde med involverte brukere.