Kunne du tenke deg å se en ski-verdensmester og en rådmann konkurrere om å jage sauer?

Under Åpen gård-arrangementet på Svedjan på søndag har du ihvertfall muligheten. Grete Stokke, husfrua på Svedjan, legger nemlig opp til en gjeterkonkurranse mellom fire lag: idrettslaget, bondelaget, rådhuslaget og fjerdelaget.

Bondelag og rådhuslag

– På idrettslaget stiller Hallgeir Martin Lundemo, Frode Estil og Stig Rune Kveen. Bondelaget stiller med tre saubøndene uten gjeterhund, nemlig John Gunnar Stormo, Ludvig Haugen og Erland Sende. Og på rådhuslaget stiller varaordfører Torfinn Krogstad, sektorsjef Gunhild Warø og rådmann Henrik Vinje, forteller Grete Stokke.

–Disse tre lagene skal konkurrere med fjerdelaget, som består av Bjørn Cato Størseth – med gjeterhund – om å føre sauene gjennom ei løype og inn i ei trø. Konkurransen går på tid, og Oddbjørn Kaasa vil være dommer. Her skal det være mest mulig artig og mest mulig show, sier hun.

Dyr i alle størrelser

Dette er 7. gang hun inviterer til Åpen gård. Opplegget er i stor grad det velkjente, med dyr i mange former, fasonger og størrelser, med salg av middagsmat og kaffe, med grilling ute, og med en egen gårdsquiz-sti.

–Det blir også mulighet for å ri på hest, det blir egen salgsbod med lokale varer, og så blir det buskspæll, sier Grete Stokke.

Trivselsdag

I fjor hadde hun knallvær, og en kjempedag med 250 mennesker inne på tunet på gården Svedjan.

–Hvorfor «Åpen gård» år etter år?

–Først og fremst fordi jeg syns det er veldig artig. Målet mitt er å skape en trivselsdag for alle aldersgrupper. Samtidig er det viktig at folk får oppleve hvordan det er å produsere mat. Selv om ikke bondens hverdag er akkurat slik som opplever den på en slik dag, sier Grete Stokke.