«Dyvis» og Arne Bakkvold. Torfinn Gulaker, Fritz – fire fargeklatter i lokalsamfunnet. Du husker dem, ikke sant?

Selvsagt hører de hjemme i boka om Stjørdal på 60- og 70-tallet – sammen med alle de andre som på forskjellig vis satte sitt preg på et lite lokalsamfunn i en periode der veksten skjøt fart og det litt søvnige tettstedet skiftet karakter.

60- og 70-tallet var tiårene da storkommunen Stjørdal ble etablert, det ble bygd nytt rådhus, stedet fikk sitt eget gymnas, moderne butikker gjorde sitt inntog, man fikk tidsmessig kino, nye bedrifter ble etablert, og store utbyggingsprosjekt sto i kø.

Rockeband

– Det skjedde utrolig mye i Stjørdal på denne tiden, fastslår Alf Erik Albrechtsen, en av de seks i teamet som står bak boka «Sånn va det å være ung».

Den tar nettopp for seg Stjørdal på 1960- og 1970-tallet – ikke minst sett gjennom øynene til dem som var unge i denne perioden.

Dette var tiårene da Stjørdalsdagene så dagens lys og etter hvert utviklet seg til storarrangement, både i Storvika og senere i Gata. Dette var også perioden da lokale shadow- og rockeband dukket opp. «Cimarron», «Mad Caps» og «Circle Five» – popmusikken blomstret friskt og frodig, med onsdagsdans i Storvika og livemusikk på ungdomshus som Sagatun.

«Hæsjramp»-oppfølger

For fire år siden kom boka «De kalte oss hæsjramp». Jan Algar Selin sto i spissen for prosjektet som handlet om det å være ung i Stjørdal på 1940- og 1950-tallet.

Han fikk blant annet med seg Alf Erik Albrechtsen og Lars Berg på laget som sto bak boka, som ble utrolig populær og som var revet bort lenge før jul.

– I kjølvannet av den har vi fått mange spørsmål om vi ikke kunne lage en tilsvarende bok om 60- og 70-tallet. Dessverre døde Jan Algar Selin, «motoren» i arbeidet falt bort, og boka ble utsatt et år. Men nå er den her, sier Lars Berg.

Blankis

Stofftilfanget har de hentet fra ulike kilder. Noe er egne minner fra oppvekst og ungdom på Stokkmoen, Værnesmoen eller Gata. Andre innslag stammer fra intervju med aktuelle personer. Gamle aviser, som tidligere årganger av Stjørdalens Blad, har vært en rik kilde, ikke minst til å finne «krydder».

Som denne fra 6. februar 1965, under overskriften «Oldfunn på Ringbanen?», der en kar fra øvre Halsen kunne fortelle at han hadde funnet tre sandkorn på Ringbanen. To skriver seg sannsynligvis fra det som ble strødd ut i 1963 og 1964, mens «ett sannsynligvis skriver seg fra den yngre steinalder». Han sier også at hvis det skulle bli vanskelig å gjennomføre årets VM på skøyter, «kan stevnet på kort varsel legges til Ringbanen. Glattere isdekke fins neppe andre steder i landet».

Mer malende går det neppe an å beskrive glatte veier.

Masse bilder

Tekst er én ting – bilder noe annet. Boka er spekket med både eldre og nyere bilder, der mange utvilsomt vil kunne gjenkjenne seg selv, naboer og venner.

– Vi har fått bruke historielagets enorme bildearkiv, og vi har fått lete gjennom arkivene til Stjørdalens Blad og Trønder-Avisa. Etter hvert løsnet det med å få inn private bilder, forteller gjengen på seks.

Stjørdal Historielag er ansvarlig utgiver. De seks som har gjort jobben, består av de to pensjonerte Ole Vig-lærerne Lars Berg (73), Alf Erik Albrechtsen (69), Stokkmoen-eksperten Arnfinn Hoff (64), Layout- og bildekesperten Arne Gunnar Heggeseth (63), Solveig Olafsen Høybakken (68) fra Værnesmoen og Astrid Eriksen Hanssen, født og oppvokst i Gata.

– Et viktig poeng er at alt overskuddet av salget går til kreftforeningen. Vi har alle noen som har vært borti kreft, og vi er enige om det. Dette bør være den rette gaven til farsdagen nå i helga!