Muruvikkvinnen Kristin Woldmo Kolåseter (56) tar for seg oppveksten på Korntrøberget i den 18. utgaven av årboka fra historielagene i Malvik.

Bidraget får tommel opp fra redaktør Odd Bjørkli.

– Historiene må ikke være 1000 år gamle for å få plass i boka, smiler han spøkefullt.

Fra nyere tid

Årbokkomiteen har i flere år ønsket seg bidrag fra nyere tid og har denne gangen lyktes med rekrutteringa av yngre skribenter.

– I år har vi faktisk med oss folk som er født på 1960- og 70-tallet, sier Bjørkli.

Blant annet har 56 år gamle Kristin Woldmo Kolåseter skrevet om oppveksten på Korntrøberget i Hommelvik.

– Jeg kom tilfeldigvis i prat med Berit Vikhammer i årbokkomiteen. Vi snakket om barneleker før og nå, og det var da hun spurte om jeg ville bli med på et lite prosjekt, forteller Kolåseter.

Den ferske skribenten sier skriveriene har gitt mersmak.

– Jeg har alltid vært interessert i historien til mine forfedre. I Malvik har vi mange flotte skatter å ta vare på, så historielagsarbeid kan kanskje være noe, sier Kolåseter.

Ny serie

Årets bok er også i år et samarbeidsprosjekt mellom de tre historielagene i kommunen. Utgivelsen består av om lag 20 artikler fra fortidens Malvik. Til sammen 15 skribenter har bidratt.

– Det har blitt ei fyldig og allsidig bok. Stofftilgangen har vært god og innholdet har brukbar geografisk spredning, sier Odd Bjørkli.

Slik ser omslaget på årets årbok ut. Det er som vanlig tegnet av hommelvikingen Magnar Fossbakken.

I tillegg til bidragene fra den yngre garde, fremhever redaktøren føljetongene om faner i Malvik og Brit Vikhammermo Johnsens artikkel om dialektord fra Ytre Malvik. Nytt av året er serien om lokale skytterlag.

– Vi starter en ny føljetong om skytterlagenes historie. Først ute er Hommelvik skytterlag. Vi håper å få med oss de to andre etter hvert, sier Bjørkli.

Historisk årbok 2017 presenteres på et lanseringsmøte i Bruket onsdag. Boka er trykket i et opplag på 750 eksemplarer og legges ut for salg på ulike dagligvarebutikker i Malvik førstkommende helg.

Kristin Kolåsæter debuterer som årbok-skribent. Foto: Arkiv