–  Jeg får kjeft av farmor om jeg ikke synger sangen «min». Det passer hun på hvert år. Risikerer å ikke få gave til jul om den utelates, sier Torstein Fosmo og klukker muntert på telefon fra Malmö.

Praktfull versjon

Han snakker om klassikeren «O helga natt», den 170 år gamle julesangen Fosmo har gjort til sin egen. Operastudentens praktfulle versjon har bergtatt publikum fra både fjern og nær de siste årene. Enkelte har sågar tatt til orde for at 27-åringens opptredener overgår Jussi Bjørlings kjente tolkning.

Til den påstanden har en noe brydd Fosmo følgende å melde:

– Det får stå for deres regning.

Gullstrupen har blitt en ettertraktet mann langt utenfor hjembygda. På ulike arrangement i Sverige og Norge skal Fosmo framføre «O helga natt» mellom 10 og 15 ganger før det blir jul.

Klassisk jul i Bruket

Når han førstkommende tirsdag inviterer til Klassisk jul i Bruket kulturhus, er sangen blant avslutningsnumrene. Årets utgave av den tradisjonelle konserten er den 4. i rekken, og som vanlig har Fosmo med seg et knippe operavenner. Pianist Atmasukha Ananda fra Hell, Sopran Sigrid Vetleseter Bøe, svenske Erik Rosenius og mezzosopran Anne Birgitte Bouwhuis Røkke fra Skatval står på gjestelista.

Sigrid Vetleseter Bøe, Marit Johanne Nielsen, Torstein Fosmo og Erik Rosenius fremførte egne favoritter under fjorårets utgave av Klassisk jul. Foto: May Elisabeth Lund

– Det blir noen typiske og tradisjonelle julesanger også, men stort sett musikk hentet fra et klassisk repertoar. Blant annet Johann Sebastian Bachs juleoratorium. I tillegg plukker vi en del musikk fra operaen La Bohème, røper Fosmo i forkant av konserten.

Jordnært

2017-utgaven av Klassisk jul er skåret over samme lest som tidligere, men har ifølge Fosmo en noe lettere innpakning enn før.

– Innholdet er mer jordnært. Ikke fullt så høytsvevende, sier han.

I fjor fikk om lag 100 personer oppleve julekonserten. Billettsalget til tirsdagens forestilling er allerede i gang og rundt 70 personer har så langt meldt sin ankomst.

– Vi har plass til flere, men erfaringsmessig kommer folk til helt på tampen, sier Torstein Fosmo.