Nøytralitetsvakt, krig og død, hverdagsliv, utfordringer og politikk i lokalsamfunnet i Hegra – dette er noen av ingrediensene i boken «Et familieanliggende», skrevet av Olav Hembre.

Boken «Et familieanliggende» handler først og fremst om hvordan krigen rammet hans farmor og farfar, Ingrid og Olav Hembre. Det er disse to som er bokens hovedpersoner.

Falt i kamp

Som norsk offiser var Olav Hembre på nøytralitetsvakt i Narvik da tyskerne gikk til angrep på Norge 9. april. Han var en av dem som falt i kampene mot tyske inntrengere i traktene rundt Narvik i disse dramatiske aprildagene.

Hjemme i Hegra satt en ung enke med en ett år gammel sønn. Hun sto naturlig nok overfor en tilværelse med ganske store utfordringer.

Nasjonal Samling

Boken vier mye plass på bakgrunnen til disse to. Forfatteren setter dem inn i en familiesammenheng: Foreldre, søsken, besteforeldre og annen familie. Det handler om lokalsamfunnet i Hegra, oppvekst og ungdomstid i en periode der den unge nasjonen Norge hadde sitt å stri med, både økonomisk politisk.

Han skriver blant annet om framveksten av partiet Nasjonal Samling, som hadde en viss oppslutning i Hegra på 1930-tallet.

Husbygging og giftemål, sagbruksdrift, pensjonat og kafé i det nye huset de bygde like ved Hegra stasjon. - en fredelig periode – men det unge ekteparet opplevde likevel dramatiske ting da det nybygde huset deres brant ned.

Kamp og død

Men verre ting ventet dem. Som militær befalingsmann ble Olav Hembre innkalt til nøytralitetsvakt, først på Agdenes festning, og deretter i Narvik, der han var da krigen brøt ut.

Etter at byen var inntatt av tyske tropper, klarte en norsk styrke å komme seg ut av byen og oppover langs Ofotbanen, «malmbanen» fra Kiruna. De skulle hindre at tyskerne kunne bruke den. Under kampene rundt Bjørnfjell stasjon på Ofotbanen var han en av de seks norske soldatene som falt.

Mye er tidligere skrevet om kampene i og rundt Narvik. Men uklarheter, manglende samsvar mellom enkelte kilder eller også skjevheter, er bakgrunnen for at forfatteren likevel har valgt å behandle dette stoffet grundig.

Han kommer også litt inn på krigshandlingene i Stjørdalen.

To sider

Hjemme i Hegra satt den unge enken Ingrid Hembre igjen med den vesle sønnen sin, ett år gamle Per Arnfinn. Midt oppi sorgen over ektemannen, hadde hun også andre utfordringer å stri med, både økonomisk og på andre måter.

Dette er også en side av historien om krigen – en side som ofte har lett for å komme i skyggen av rene krigshandlinger og andre dramatiske hendelser.

Til slutt i boken behandler forfatteren de to sidene under okkupasjonen, «jøssingene» og de som havnet på «feil» side som medlemmer av NS. Begge sider var ganske rikelig representert i Hegra. I en del tilfeller gikk skillet også gjennom familier.

Brev

Olav Hembre har hatt et rikelig kildemateriale, blant annet i form av brev til og fra flere av dem som er omtalt i boken. En del av disse brevene er også gjengitt i sin helhet.

Boken «Et familieanliggende» har også en god del bilder, først og fremst fra Hegra.