Vinteraktiviteter har tatt av helt i det siste. Det merkes også på Gjenbrukstorget i Stjørdal.

- Ski er noe vi får inn hele året. Og nå går de unna! forteller butikksjef Gunda Marie Næss.

Fryktet skiskred

- Vi putter skiene i en stor container fra sommeren og utover. Den var smekkfull før jul. Vi turte ikke å slippe inn kundene av frykt for at det skulle begynne å rase. Noen kunne ha skadet seg. Det vi gjorde var at vi hentet ut passelige mengder ski og staver som vi satte utenfor veggen her, så folk fikk forsyne seg.

Og forsyne seg det gjorde folk. Særlig da Bruktbo averterte salg - 50 prosent på rubb og stubb, inkludert ski og staver.

- Jeg ser at på de to månedene før salget solgte vi ski og vinterutstyr for 50.000 kroner. Det er cirka 1.200 enheter. Det var fullt av folk her. Skiene kostet 100 kroner paret. Folk handler nå også. Vi er nesten tomme for kjelker, blant annet.

Gunda forteller at i tida etter salget har kundetilstrømmingen til Bruktbo tatt seg opp. Det er en del nye fjes som har begynt å komme på skattejakt i brukthyllene.

- Å kjøpe brukt er prioritet

Torsdag midt på dagen var det også en del kunder innom. Flere av dem var ute etter nettopp vinterutstyr. Per Kyllo håper på noen flere skiturer på Ytteråsen, før sesongen er over, forteller han.

- Har en del skiutstyr, men fant ikke noen staver som passet. Så da tenkte jeg at vi kunne se her, sier Kyllo som fant det han letet etter. Et par glassfiberstaver passet perfekt.

Råartig å gå på skøyter når isen er så fin som nå, synes disse barna fra tredjetrinn på Fosslia skole. Foto: Line Mette Finnøy

- Er det litt idealisme også? Du har kanskje handlet på Bruktbo før?

- Ja, absolutt. Gjenbruk er prioritet når en skal ha noe. Jeg har vært og handlet her før. Men det nesten mer oppi containerne.  Senest i dag så jeg et sett med barnemøbler, bord og benk og noe. De skulle vurdere om de kunne ta det ut og bære det ned til bruktbutikken så jeg kan få kjøpt det.

- Synes du folk kaster for mye?

- Ja, det kastes mye brukbart. Altfor mye. Det tror jeg alle ser hvis de tar en titt oppi containerne.

Ski til bror, akebrett til seg

Maksims Glusnovs, 11 måneder, kikker undersøkende på et par ski. De er til broren Daniils på fem år. Selv kan han sikkert få prøve å sitte på snowraceren som også blir med hjem til Forradal.

- Vi har funnet bra ting her. I hvertfall til veldig god pris, sier Ginta Glusnova.

Saken fortsetter under bildet.

Ginta Glusnova og Maksims fant både ski og akebrett. Foto: Gunda Marie Næss

Kald på hendene

Welderafuel fra Eritrea står i disken. Han er stor fornøyd med et par scooterhansker.

- Blir bra. Det er kaldt i Norge, kommenterer han.

Gunda slår inn et nytt lite beløp i kassen.

- Det er mange små handler og mye arbeid for pengene her. Det er ikke mye inntjening per gjenstand, ler hun.

Vinteraktiviteter har virkelig tatt av lokalt de siste ukene. Små og store boltrer seg i skisporet, på skøytebanen og i akebakken. Rimelig utstyr gjør at det er overkommelig for alle å bli med.

- Det er alt mulig folk som både kommer med utstyr og som kjøper ski og skøyter brukt, forteller Gunda Marie Næss i bruktbutikken.

Øvelse gjør mester. Sebastian Gjevik Schjølberg, på isen utenfor Stokkan, forteller at han bare har falt en gang. Foto: Line Mette Finnøy
Per Kyllo manglet et par staver. Det ble det råd med. Foto: Gunda Marie Næss