Hjerneforsker May-Britt Moser (53) ble utfordret til å snakke om arbeidsglede, og holdt et personlig foredrag på Kvinners Arena.

Den lille jenta Moser selv snakket om, fikk vi alle se da hun danset sin gledesdans over å motta Nobelprisen i medisin. Dansen har senere blitt kalt "The nobel dance".

Holdt foredrag

– Jeg danser ikke nedover gangen bare når jeg får en nobelpris, det gjør jeg også over små ting, forteller fjorårets Arena-kvinne.

May-Britt Moser på nært hold, smiler mye og levende.

– Jeg er ingen fagperson på dette området, men jeg snakker gjerne om mine egne erfaringer, sier May-Britt Moser.

I starten av foredraget viser Moser bilde av seg selv som lita jente, glad og oppstemt foran juletreet.

– Det var ei som kom etter foredraget som sa; "Det har jeg ikke tenkt på før, men det skal jeg jammen gjøre - ta fram den lille jenta som er inni meg som jeg kjenner at jeg alltid har med meg", forteller Moser, som mener at vi må respektere barnet i oss. Det gjør oss ikke svake. Tvert imot.

Barnets perspektiv

Moser fortalte hvordan det å ta barnets perspektiv både har gitt henne arbeidsglede og hjulpet henne i forskningen.

– Baret er relevant med sin glede over å oppdage verden. Det bærer jeg i meg og kjenner på som ei lita jente. Det er barnet som ikke bryr seg om folk er konger eller sjefer, prisvinnere eller noe annet. Det forholder seg til menneskene omkring seg som de er. Tenkingen gjør sikker at jeg blir litt sånn barnslig. Men klart jeg mener at vi kan ikke være det hele tiden. Vi må være voksne og ansvarlige, sier Moser.

Barnet i oss har en rekke egenskaper som kan være en sterk kraft, tenker forskeren. Hun snakker om barnets vitebegjær og nysgjerrighet, og barnets naive og sterke ønske om at noe de ønsker skal gå i oppfyllelse. Barnets tro på å gjøre det umulige mulig. Det kan man trenge som forsker.

Løse mysterier

– Visjonen vår på Kavlisenteret er å prøve å forstå hvordan hjerneceller gir opphav til høyere mentale funksjoner. Hva er det som ligger bak hva vi tenker, føler og den adferden vi har. Så stort et mysterie som det! Noe jeg alltid har hatt en trang til å prøve å finne ut av, sier Moser.

Hun oppfordrer kvinner til å finne arbeidsglede ved å tørre å slippe seg litt løs.

– Høye ambisjoner med lave skuldre, vil jeg si er det beste. For hvis vi ikke klarer å slappe av, klarer vi ikke å være så kreative og nysgjerrige som vi trenger for å finne løsninger og være gode i jobben. Vi blir heller ingen god kollega. Det er viktig å le av småting, si hei til hverandre og ikke minst feire milepæler og små seiere, sier Moser. Hun og kollegaene feiret de framskrittene de gjorde med jubel og champagne.

– Du vant Nobelprisen i 2014. Hva betød det å bli Årets Arenakvinne i fjor?

– Det som er veldig spennende med Kvinners Arena, er at det er fra kvinne til kvinne. Alle kvinner går med en kvinneangst i seg tror jeg. Det er noe med å bli godtatt av sine egne. Det å bli fremhevet av andre kvinner syntes jeg var veldig stort.