De første amerikanske soldatene er allerede på plass for å jobbe med logistikken. Lokale heimevernsoldater har skarpt vakthold, og telt føres opp.

Milepæl

Vi må tilbake til 2010 for å finne sist gang forsvarets store vinterøvelse fant sted i Nord-Trøndelag. Den gangen var det ikke like stor aktivitet i dalføret som det blir i tilknytning til årets øvelse. Selve øvelsen er fra 1. til 9. mars, men vi vil gradvis merke at opptrappingen allerede har startet.

– Dette er en milepæl. Jeg er ikke sikker på forrige gang vi hadde denne rollen. For Nord-Trøndelag er dette en kjempeutfordring og et kjempeløft, sier Ebbe Deraas, distriktssjef for Trøndelag heimevernsdistrikt 12, som holder til på Værnes Garnison.

De siste par årene har Norge og NATO-landene endret profil på øvelsene sine. Man har gått tilbake til å øve på forsvar av eget land, i stedet på å ha øvelser med fokus på utenlandsoppdrag. Derfor består årets øvelse av to lag som kjemper mot hverandre på tradisjonelt vis.

– Dette er en klassisk, gammeldags vinterøvelse med et parti på hver side. Laget til Sør styres fra en base på Værnes og forestiller et NATO-medlem, mens laget på nordsiden ikke er det. De første fire dagene angriper vi sørfra, så snur det og nord kommer på offensiven de neste fire dagene, sier Deraas.

Dermed får man øvd på både forsvar og angrep, og oppholdende konflikt.

Norge inviterer

Cold Response er en norsk øvelse, der Norge inviterer allierte til å delta. Totalt skal 15.000 soldater i aksjon. 9.000 av disse har base på land og resten har base til sjøs. På det meste vil over 2.000 soldater være innkvartert på Værnes.

– Sverige kommer med 3.000 soldater, og USA med 2.000. De første amerikanske soldatene har allerede kommet til Værnes. Primært er det US marines som kommer, men også US Army kommer. Folk i Stjørdal vil se mange ulike uniformer i bybildet, sier Deraas.

Deraas sier vi gradvis vil merke innrykket til Stjørdal. Storparten av soldatene som ikke kjører eller kommer med fartøy til øvelsen, vil lande på Værnes. Der vil man bruke de militære fasilitetene både nord og sør for rullebanen.

– Det blir et ganske stort logistikkavtrykk før og etter øvelsen. Vi øver på å ta imot allierte og bruke materiell som er forhåndslagret. Der spiller Værnes en nøkkelrolle. Værnes blir også base for de fleste av helikopteroperasjonene under øvelsen.

Teltleir på Frigården

Mye av det forhåndslagrete materiellet på Frigården skal brukes under øvelsen. Det blir også teltleir der for å ha innkvartering og utstyr klart.

– Jeg kan love vi gjør alt vi kan for at trafikkavviklingen blir gjennomført med minst mulig ulemper for befolkningen på Stjørdal. Militærpoliti bistår i trafikken og samarbeider tett med sivilt politi. Vi jobber også tett med Avinor så den militære lufttrafikken ikke forstyrrer sivil luftfart, sier Deraas.

Heimevernsoldater i aksjon

De aller fleste heimevernsoldatene i Nord-Trøndelag deltar på øvelsen. De er med på både det nordlige og det sørlige partiet i øvelsen. Ellers utfører de skarpe sikringsoppdrag for å beskytte soldatene som deltar i øvelsen mot eksterne hendelser.

– De som er i heimevernet i Stjørdal gjennomfører sin årlige trening med veldig andre oppgaver enn vanlig. Et kompani fra de svenske feltjegerne rundt Östersund underlegges heimevernet her i Stjørdal. Det er artig med et historisk perspektiv hvis vi går noen hundre år tilbake i tid. Det er også et uttrykk for det gode og brede samarbeidet vi har i årets øvelse, sier Ebbe Deraas.