Sammen med seks andre kommuner er Stjørdal valgt som pilotkommune på eSøknad startlån. Stjørdal er i godt selskap med større kommuner som Oslo, Bodø, Hammerfest, Drammen, Bergen og Kristiansand.

Hensikten med helelektronisk søknad er å gjøre hele prosessen mer brukerrettet og tilgjengelig for målgruppen. Det skal også gjøre saksbehandlingen enklere i den enkelte kommune.

- Dette ser vi fram til. Det vil gjøre hele søknadsprosessen både mer brukervennlig og effektiv, sier konsulentene i Stjørdal kommunes boligtjeneste, Anne Lise Tiller Sætnan og Camilla Svarte i en pressemelding.

Forenkling

I løpet av ett år kommer det inn omtrent 200 søknader til Stjørdal kommune om startlån og tilskudd. Startlån er beregnet på mennesker som har vanskelig for å etablere seg på boligmarkedet.

For mange av disse kan startlån være en inngangsmulighet for de som ikke får vanlig boliglån eller som har vanskeligheter med å bli boende i boligen sin.

Den helelektroniske søknaden på startlån vil forenkle hele prosessen. Først og fremst vil det bli en enklere søknad, hvor det kreves færre vedlegg.

- I og med at dette systemet også er koblet opp mot andre offentlige registre, hentes noen av de nødvendige opplysninger automatisk. En av de viktigste gevinstene er at vi vil få flere komplette søknader, noe som igjen vil kunne bidra til raskere saksbehandling, forklarer Svarte.

Alle digitalt

Husbanken, som står bak løsningen, har en intensjon om at over 90 prosent av alle søknader om startlån og tilskudd skal komme helelektronisk til kommunen i løpet av kort tid.

I løpet av noen måneder skal også Stjørdal kommune, og de seks andre pilotkommunene, gjennom sine erfaringer sørge for at alle de andre kommunene i landet kan hekte seg på den heldigitale søknadsmuligheten i løpet av første halvår. Tidlig neste år skal de samme pilotene utprøve et helt nytt verktøy for saksbehandling som i løpet av 2017 skal gjøres tilgjengelig for alle landets kommuner.