Like etter klokken ett i dag, tirsdag, kunne Stjørdalens Blad presentere nyheten om at UDI har godtatt alle de tre anbudene på asylmottak i Meråker.

Ordfører Kari Anita Furunes (Sp) reagerer på prosessen med UDI. Hun sier Meråker ikke har kapasitet til å gi et verdig tilbud til så mange flyktninger.

Sa anbud ikke skulle vurderes

Meråker har hatt flere møter med UDI for å snakke om mottaksdrift i kommunen. Furunes forklarer at i møte med UDI og fylkesmannen 8. januar, forutsatte UDI at alle tillatelser måtte være i orden for at man skulle vurdere anbudene.

I Stjørdal er det nå avklart at selskapet Hero Norge ikke får drive asylmottak ved den gamle tyskerhangaren på Ringbanen.

Derfor skulle kun anbudet om å drive mottak på Nustabo vurderes ettersom de to andre tilbudene forutsetter bruksendringer i kommunens planverk.

–På mandag sa regiondirektør Rune Vordahl i UDI at de godtar alle tre anbudene med forbehold om at bruksendringene foreligger 15. februar. Det er en klar ansvarsforskyvning siden møtet i januar, der vi ble fortalt at to av anbudene ikke blir vurdert i anbudskonkurransen, sier Furunes.

Oppfatter UDI som uproffesjonelle

Furunes sier at hun oppfatter det som UDI lover noe og deretter går bort fra det.

–Som ordfører opplever jeg UDI som uprofesjonelle. Det er overraskende at de går tilbake på det de har sagt tidligere. Dette er et offentlig anbud, og jeg er skuffet over at UDI ikke utøver skjønn, sier Furunes.

Kapasitet til 80

Furunes sier kommunen tydelig har signalisert at de har kapasitet til å ta imot rundt 80 flyktninger.

–Dette handler om verdighet. Vi har strukket oss og vært med. De som kommer må ha hjelp og de må få det tilbudet de har krav på. Dette er en total overkjøring i forhold til det ansvaret vi har, sier Furunes.

Kan bli nesten 500

Totalt kan det bli snakk om nesten 500 flyktninger på mottak i kommunen. I dag er det 2.558 innbyggere.

Norsk Mottaksdrift har tilbudt å etablere et mottak med opp til 150 mottaksplasser med opsjon på ytterligere 60 plasser til stykkpris. Meråker S Gjestegård har tilbudt 70 faste plasser og 30 tilleggsplasser, og Hero Norge har tilbudt 150 plasser med mulighet for 30 tilleggsplasser.

Om alle opsjonsplassene ved de tre nye mottakene fylles, blir det 490 flyktninger. I tillegg kommer det eksisterende mottaket for mindreårige asylsøkere på Fossen Gård, som har 30 faste plasser med 10 opsjonsplasser.

Spurte Sylvi Listhaug

På fylkesmannens nyttårskonferanse spurte Furunes innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug om hva det menes med at UDI skal utøve skjønn. Furunes sa da at Meråker følte at de ble overkjørt og at det ble lyttet til det som ble sagt fra kommunen, men at det ikke førte til endringer.

–I dag støtter UDI seg til regelverket. Det oppfattes som regelrytteri med svært liten grad av skjønn. De viser til regelverket når de godtar anbudene og sier de må gjøre avtale om det antall plasser som er tilbudt, sier Furunes.

Redd for reaksjonene

Det har vært asylmottak i Meråker siden 1993. Furunes sier det er god tradisjon for integreringsarbeidet i bygda med skole, helse og andre tjenester.

–Vi har bosatt rundt 100 personer i tillegg til mottaksdriften. Dette har vært godt mottatt. Jeg forventer reaksjoner etter det er klart det blir tre mottak til. Jeg frykter reaksjoner som vil komme hvis det blir tre mottak til, sier Furunes.

Kaller inn formannskapet

Furunes har vært i kontakt med formannskapet i kommunen. Hun har også snakket med fylkesmannen om veien videre.

–Det er viktig at vi er ryddige i denne prosessen. Det viktigste nå er at vi er tydelige på at vi ikke har mulighet til å gi så maneg flyktninger de tilbudene de har behov for og krav på over natta. Da snakker vi blant annet om helse og skole, sier ordfører Kari Anita Furunes.