Det store amerikanske transportflyet landet med en del av «flyttelasset» i forbindelse med den store vinterøvelsen Cold Response 2016, skriver forsvaret.no.

Blir helikopterbase

I buken på C-5 Galaxy-flyene fantes to  store Super Stallion-helikoptre, som skal brukes av det amerikanske marineinfanteriet under vinterøvelsen.

Tirsdag ble helikoptrene ble lastet over i en ventende hangar der bakkemannskapene begynte monteringen. Bakkemateriell for å operere helikoptrene finnes allerede på plass i amerikanske lager i Trøndelag. Dette er allerede klargjort for bruk.

Værnes blir den sentrale flyplassen for helikopteroperasjoner under øvelsen. I alt vil 50-70 helikopter operere under øvelsen.

Gigantøvelse

Store mengder utstyr og personell er på allerede på plass eller på vei til Norge i forbindelse med øvelsen. De første avdelingene, og det første tyngre materiellet er allerede nå på plass eller på vei til Trøndelag, der øvelsen skal foregå. Mye av dette ankommer via fly til Værnes, skriver Forsvaret på sin nettside.

Lockheed C-5 Galaxy-flyet, som i går landet på Værnes er et amerikansk militært transportfly. Det er bygd for såkalt «strategisk luftfrakt», noe som vanligvis betyr frakt av tung last over lange avstander. Det er det største flyet i det amerikanske luftforsvaret, og er et av verdens største fly.

I alt deltar ca 15.000 mann, hvorav ca. 10.000 er bakkestyrker på årets Cold Response-øvelse.