Allerede frerdag tyvstartet feiringen i Meråker. Det skjedde da Tollmoen og Egga barnahager gikk sammen om å markere dagen, med ordføreren som gjest.

–Den samiske kulturen har alltid vært en del av Meråker. Derfor syns jeg det er fint å markere Samefolkets dag, sier Kari Anita Furunes.

Selv feirer hun dagen for første gang som ordfører i Meråker.

–Her i Meråker bor det folk fra mange steder. Noen er norske, noen er svenske, andre kommer fra Eritrea, og noen tilhører samefolket, sa ordføreren i en liten tale for voksne og barn på Egga barnehage.

–Hvem samene er? De har reinsdyr, og de lager mat på bålet. Og så har de sitt eget flagg, forteller fire av barna i Egga barnehage, godt sufflert av styrer Wenche Pedersen. Den siste uken har de laget bilder med samiske motiv, hver enkelt har laget sitt eget samiske flagg, og de har lært å telle på samisk - for å nevne noe av det de hasr holdt på med. Barnehagene har nemlig nedfelt i planene sine at barna skal lære om samiske forhold.

–For meg er det viktig å lære lære mer om samene. Da kan jeg bedre forstå deres tradisjoner og kultur, sier ordfører Kari Anita Furunes.