Rådmannen forberedte et saksframlegg om lovlighetskontroll. Det ble sendt til ordføreren for politisk behandling. Men etter at ordføreren stilte spørsmål rundt saksdokumentet, trakk rådmannen saken. Arbeiderpartiet har krevd innsyn i det som var ferdig forberedt, men får avslag fra rådmannen.

I kommunestyret sist uke sa Joar Håve (Ap) at saksbehandlingen vi er vitne til svekker tilliten til både ordfører- og rådmannsinstituttet. Etter avslaget på innsyn i saksframlegget, sier Håve det er store konsekvenser dersom rådmannens vurdering er riktig. I så fall, mener Aps gruppeleder at ordføreren og rådmannen kan bli enige om saksframlegg seg imellom. I kommunestyret spurte Håve rett ut om rådmannens saksdokument nå blir tilpasset ordfører Ivar Vigdenes sin politiske oppfatning.

–Følgene av rådmannens vurdering er ikke bra for demokratiet, sier Håve.

AP-representanten sier at de ønsker innsyn i det dokumentet som er lagt fram for ordføreren, ikke dokumentet som er under arbeid. Derfor mener Arbeiderpartiet dokumentet offentlig selv om det er trukket tilbake.

–Avslagsbrevet er klargjørende. Det er ikke tvil om at saksframlegget ble gitt til politisk behandling. Striden er om det som er lagt fram for ordføreren er offentlig, sier Håve.

Håve sier at ordføreren er med på å kontrollere seg selv i denne saken. Han mener ordføreren har påvirkning på saksframlegget som skal redegjøre for om budsjettprosessen ordføreren ledet gikk riktig for seg eller ikke.

–Ordføreren må skjønne at han er inhabil. Ellers opphører formannskapsmodellen vi har i Stjørdal. Ordføreren er politisk, rådmannen er helt administrativ, sier Håve.

Han har vært i kontakt med fylkesmannen om kravet på innsyn, og også lovlighetskontrollen. Arbeiderpartiet kommer til å klage på at de ikke får se rådmannens saksframlegg.

Assisterende kommunaldirektør hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Sissel Slapgård, sier at kommunen først skal vurdere saken på nytt ved klage. Dersom kommunen opprettholder vedtaket sitt, kan saken oversendes til Fylkesmannen som klageinstans.