Han er rådgiver idrett og friluftsliv i Stjørdal kommune. Engan har fått med seg den siste tids krangel og ordveksling på Facebook-gruppa «Remarka, Stjørdals beste tur- og trimterreng».

– Det er ikke noe nytt at det krangles. Slik har det vært i alle de år, men det har roet seg betraktelig. Det var mye verre før, sier Joachim Engan.

Vil ha flest mulig ut

Krangelen nå dreier seg om man skal kunne bruke skiløypene til fots, og om skiløpere kan ha med seg hunder på skituren. Skiløperne er redde for at skisporene, både klassiskspor og fristilsonen, blir ødelagt.

– Det er blitt litt slik at når vi tilrettelegger for ei gruppe, så kan fort andre bli utelukket. Sånn vil vi egentlig ikke ha det. I utgangspunktet ønsker vi ikke å utelukke noen fra Remarka, og vi vil legge til rette for å få flest mulig ut. Området er populært og appellerer til tur også uten ski på beina, sier Engan.

Han presiserer at kommunen ønsker at alle blir fornøyde, men medgir at det er vanskelig i dette tilfellet. Han er likevel krystallklar på én ting:

– Remarka er et turområde, ikke en konkurranseløype. Sånn er det. Hvis man skal trene for å bli i god nok form til for eksempel Marcialonga, så kan man dra et annet sted. Og selvfølgelig skal det være lov å ha med seg hunden på skitur i løypene, pulk, barn og resten av familien, forteller Engan.

Egen trasé til gående?

Joachim Engan tror de fleste reaksjonene kommer på de som går i skiløypa uten ski på beina.

– Det går på at de tråkker i stykker sporene. Én mulighet er å tråkke for gående på yttersiden av klassisksporet, men det er veldig vanskelig å få til helt inn til Hessjøen. Det er rett og slett ikke bredt nok hele veien, sier han.

– Hva med bomvegen innover til Hessjøen? Kunne den vært forbeholdt gående?

– Det hadde vært en fin mulighet, og da kunne det blitt skiltet på parkeringsplassen på Resve. Men bomvegen blir ikke tråkket like ofte som turstien. Årsaken er at den blir isete til langt utpå vårparten hvis det gjøres. Dette skaper problemer på våren både for de som eier vegen og gående. I tillegg er det ikke lys langs vegen, så dette begrenser bruken til dagtid for mange av brukerne.

Tar opp saken

Det er etat teknisk drift som har ansvaret for skiløypene i Remarka nå. Joachim Engan i idrett og friluftsliv skal i nærmeste framtid ta opp saken med dem.

Et annet forslag Engan lanserer er at det kan lages forskrifter i kommunen som sier hva som er lov og ikke lov i preparerte skiløyper.

– Men jeg synes helt ærlig det ikke skal være nødvendig. Så vanskelig skal det ikke være, mener han.

Respekt

Stjørdal kommune har kjøpt inn to tråkkemaskiner som er i sving. Det er frivillige, i hovedsak skiavdelingene i Stjørdals-Blink og Skjelstadmark, som tar seg av tråkkingen. Kommunen bidrar med økonomisk støtte.

– Disse gjør en kjempejobb. Vi har fantastiske skiløyper som brukes av mange. Det er løyper i Remarka, til Litjtrøa og til Skjelstadmark, forteller Joachim Engan.

– Har dere fått inn klager i år som går på gående og hunder i skiløypa?

– Ikke som jeg har registrert. Jeg har fått noen mailer, men det har kun vært med konstruktive forslag. Det er synd at et så flott område som Remarka skal føre til krangling. Vi må behandle hverandre med respekt og ta hensyn begge veier. Hvis vi starter der, så blir alt så mye bedre, sier Joachim Engan.