I forbindelse med Cold Response-øvelsen skal mye av militærutstyret som er lagret i fjellhallene i Stjørdal brukes.

Onsdag kveld kjører 12 store amfibiefartøy i kolonne til Molovika.

Torsdag formiddag sjekker amerikanerne at utstyret fungerer som det skal. Heimevernet holder vakt, og F16 flyr over fra Ørlandet.

«Splash Test»

Amerikanerne kaller sjøsettingen av amfibefartøyene sine en «Splash Test» som blir «Plaskeprøven» på godt norsk.

–Amerikanerne skal se at alt er i orden, at fartøyene er tette og fungerer som de skal, sier Rune Haarstad informasjon- og presseoffiser i HV-12 på Værnes.

Publikum kan se det hele fra Molovika.

Cold Response i miniatyr

Haarstad sier man benytter anledningen til å øve på hvordan man bruker utstyret amerikanerne har lagret i Midt-Norge fra før.

–Dette er som å ta imot allierte soldater i miniatyr. Når de kommer må vi ha god sikkerhet. Derfor har vi heimevernsoldater fra Stjørdal heimevern på landsiden, og F16-fly fra Ørlandet som flyr over. Sannsynligvis stiller amerikanerne med helikopter også, men det er ikke helt klart enda, sier Haarstad.

Øvelsen i full gang

Allerede har flere hundre amerikanske soldater landet på Værnes. Noen har allerede dratt videre til områder lenger nord i fylket. Haarstad sier det er noen hundre flere på Værnes Garnison enn vanlig, men at det er mye å gå på før man blir over 2000. Det blir rundt 2300 personer i garnisonen på det meste under øvelsen.

–På mange måter forteller det som skjer i Molovika hele historien rundt Cold Response. NATO kommer et alliert land til unnsetning. En del utstyr er lagret her fra før. Noe av det viktigste vi øver på er nettopp hvordan det er å komme hit, og bruke det tunge utstyret som amerikanerne har lagret her i Midt-Norge, sier Haarstad.

Ordfører i amfibiekjøretøy

Ordfører Ivar Vigdenes deltar i arrangementet i Molovika. Der får han prøve hvordan det er i amfibiekjøretøy.

–De tolv amfibiekjøretøyene er kjempestore. De ser litt ut som en gås i fasongen. Det er plass til 24 soldater i hvert av dem. Man kan kjøre det i fullfart rett utfor en bryggekant. Det vet jeg ikke om vi gjør nå, sier Rune Haarstad.

Eller kanskje det er nettopp det ordføreren skal være med på.

–Det er i alle fall action å være ordfører i Stjørdal. Det kan du gjerne skrive, sier Ivar Vigdenes.