Da ble de store amerikanske amfibiekjøretøyene av typen AAV-P7,  fraktet fra fjellhallen på Frigård i Lånke til Molovika, til stor glede for skuelystne på stedet. Amerikanske marinesoldater tok seg også tid til å vise frem og fortelle om kjøretøyene.

Stor prøvesmak torsdag

Prøvekjøringen både på land og til vanns er en del av forberedelsene til den store norske vinterøvelsen Cold Response 2016.

Slik Bladet.no tidligere har omtalt er det i dag duket for en virkelig prøvesmak i form av en demonstrasjon når de amerikanske marinestyrkene simulerer en liten landgang i Molovika, der norske heimevernssoldater fra HV-12 venter på land og norske F-16 jagerfly fra Ørland passerer over området.

Fra norske lager

Utstyret som nå skal testes i en såkelt Splash-test, er en del av det amerikanske materiellet som vanligvis står lagret i de fremskutte lagrene som fins rundt om i Trøndelag.

Aktiviteten torsdag skjer i god tid før den virkelige vinterøvelsen starter. Da blir hovedaktiviteten lenger nord i Trøndelag, i området mellom Grong, Steinkjer og Namsos.

Værnes viktig

Værnes og Stjørdalsområdet blir likevel sentralt siden 2000 soldater vil ha sin base her. I tillegg regner Forsvaret med at så mange som inntil 70 helikopter vil operere fra flyplassen mens hovedøvelsen pågår, i tidsrommet 2. til 9. mars.

Allerede onsdag var amerikanske marinesoldater og landgangsfartøy på plass i Molovika. Foto: Åge Sjølstad